Operació empresarial

Barceló prendrà el control de la societat resultant després de la seva fusió amb Globalia

L'hotelera anuncia a la CNMC que s'encarregarà de prendre les decisions però que el repartiment es manté al 50%

undefined31792153 gra182 palma de mallorca  11 11 2015   nuevo airbus 330 300 161024124444

undefined31792153 gra182 palma de mallorca 11 11 2015 nuevo airbus 330 300 161024124444 / ALBERTO ATIENZA

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Barceló prendrà el control de la societat resultant de la fusió amb Globalia, segons han informat fonts pròximes a la negociació entre les dues empreses. L’operació, que estava sent analitzada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), s’ha reformulat per deixar clar que l’hotelera mallorquina es farà amb el control operatiu, tot i que totes dues mantindran el 50% del capital.  

Globalia i Barceló van anunciar al novembre la seva intenció de fusionar les seves divisions minoristes i a l’engròs de viatges, amb la creació d’una nova societat, participada al 50% per cada un dels grups. La nova societat comptarà amb 1.500 punts de venda, cosa que implica superar el líder, indiscutible fins al moment, que és Viajes El Corte Inglés, i tindrà una xifra de negoci que arribarà als 3.700 milions d’euros.

Una operació formulada sota el criteri d’empresa «en participació», segons consta a l’expedient obert a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), pas previ per crear la nova empresa. No obstant, aquest expedient, obert un dia abans de l’estat d’alarma a Espanya, ha sigut finalitzat a data d’aquest dimarts. Segons fonts del regulador, les dues parts han sol·licitat un canvi de «format» de l’operació.

L’entrada de la nova notificació, data del 3 d’abril, està registrada com a «adquisició del control exclusiu» per part de Barceló. Segons fonts pròximes a la negociació, l’acord de fusió és el mateix en tant que les dues empreses mantindran la meitat del capital, però l’operativa diària i presa de decisions recaurà en mans de l’hotelera mallorquina. La CNMC disposa de 30 dies per donar el vistiplau a l’operació.

Notícies relacionades

El motiu d’aquest canvi segons les dues fonts ha sigut que en l’anterior notificació «no quedava clar qui gestionaria l’empresa», ja que totes dues compartien a parts iguals el capital de la societat resultant.

Aquest pas endavant de totes dues arriba en un moment difícil per al sector turístic, completament paralitzat per l’impacte del coronavirus. Globalia va llançar a mitjans de març un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) per als prop de 16.000 empleats del grup, inclosos els d’Air Europa, Halcón Viajes o Viajes Ecuador, mentre que Barceló ha aplicat un erto a tots els seus treballadors amb la suspensió d’ocupació durant aquests mesos per als 6.500 treballadors dels hotels tancats i un erto del 50% per als treballadors de les seves oficines.