Covid-19

Brussel·les vol que els Vint-i-set coordinin els seus plans de sortida del confinament després del coronavirus

La Comissió Europea vol evitar una descoordinació que pugui donar noves ales a la pandèmia

zentauroepp53006029 european commission president ursula von der leyen reacts as200402162734

zentauroepp53006029 european commission president ursula von der leyen reacts as200402162734 / FRANCOIS LENOIR

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

La Comissió Europea vol convèncer els Vint-i-set perquè coordinin les seves estratègies de sortida de les mesures de confinament imposades en cada estat membre per mirar de contenir el coronavirus, per evitar una descoordinació que pugui donar noves ales a la pandèmia en un moment en què països com Àustria i Dinamarca anuncien ja la reobertura d’alguns sectors.

«Alguns estats membres comencen a anunciar els primers passos en aquesta direcció per a les pròximes setmanes i ens sembla molt important que es faci de manera coordinada», ha expressat en una roda de premsa a Brussel·les el portaveu cap de l’Executiu comunitari, Eric Mamer.

Àustria ha previst una tornada a la normalitat gradual començant per la reobertura del petit comerç després de Setmana Santa, i a Dinamarca està previst que les classes de preescolar i primària es reprenguin el pròxim 15 d’abril.

En els dos casos, les capitals han informat tant la Comissió Europea com la resta de països de la Unió Europea dels seus plans, segons ha recalcat Mamer, que ha celebrat el gest i ha precisat que Brussel·les no ha avaluat encara aquests plans.

«Entenem que són estratègies molt graduals, implementades pas a pas, que és un element important per remarcar», ha dit el portaveu sobre els plans d’Àustria i Dinamarca.

L’Executiu d’Ursula von der Leyen tenia previst adoptar ja aquest dimecres recomanacions amb què guiar les capitals en les seves estratègies de sortida quan arribi el moment de relaxar les mesures restrictives, i evitar així la descoordinació que es va veure a l’inici de la crisi.

Notícies relacionades

No obstant, la qüestió quedarà finalment en un debat d’orientació al Col·legi de Comissaris, de manera que l’adopció de directrius precises es posposa per a més endavant, segons han indicat a Europa Press fonts comunitàries.

La majoria dels estats membres han imposat regles de confinament més o menys sever als seus ciutadans i han privilegiat el teletreball per assegurar que es manté la distància física necessària per evitar el contagi. A més, almenys 13 països de la UE, entre aquests, Espanya, han tancat les seves fronteres interiors.