conseqüències del coronavirus

La banca es mobilitza per evitar repetir els errors de la crisi anterior

Les entitats es llancen a ajudar els seus clients per no quedar-se sense negoci i recuperar reputació

El Banc d'Espanya els ha animat a actuar i el Govern els ha agraït la seva resposta col·lectiva

zentauroepp53028151 200404185706

zentauroepp53028151 200404185706

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar

Si, com diu el tòpic, tota crisi és una oportunitat, la banca està deixant clar que no vol que se li escapi. Aquestes súltimes setmanes les entitats financeres s’han llançat a presentar desenes de mesures per pal·liar els devastadors impactes del coronavirus amb l’objectiu de no repetir els errors de la Gran Recessió que van enfonsar la seva reputació a partir del 2008. La iniciativa té una triple dimensió: demostrar la seva responsabilitat i utilitat social en un moment dramàtic per al país, evitar que el seu negoci s’enfonsi i la morositat es dispari pels problemes dels seus clients, i provar de millorar la seva malmesa imatge.

«És ara o mai. Tots ens hem adonat que és l’oportunitat de recuperar la nostra reputació. En la crisi anterior ens vam quedar enrere i vam arribar tard a tot, com amb els desnonaments. A més, o ens posem del costat dels nostres clients, empreses i famílies, o ens quedem sense negoci. Si no els ajudem, ens enfonsem tots», afirmen en una de les principals entitats del país. «Al banc tothom s’ha passat les últimes setmanes pensant quines mesures es podien prendre», diuen en una altra de les grans institucions financeres. «Han vist que si ara la societat els torna a girar l’esquena, ho tindran molt cru», resumeixen fonts de l’administració pública.

Missatge unànime

Els grans banquers ho han deixat clar en els seus missatges públics dels últims dies. Aquesta crisi no és una crisi financera com la del 2008. Avui, els bancs som part de la solució. Som molt més forts i estem preparats per afrontar desafiaments globals com el coronavirus», va resumir divendres Ana Botín, presidenta del Santander. «Llavors els bancs espanyols no tenien liquiditat ni capital i, per tant, no podien finançar l’economia, ni les famílies, ni les empreses. De fet, algunes entitats es van haver de rescatar i Bankia n’és un exemple paradigmàtic. Avui, gràcies al treball de tots aquests anys, el sector no és el problema, sinó que forma part de la solució», va afirmar una setmana abans José Ignacio Goirigolzarri, el seu homòleg de l’entitat controlada per l’Estat.

«Els bancs afrontem aquest nou repte amb una solvència molt diferent de la que teníem el 2008 i amb prou liquiditat. Serem, doncs, fonamentals per poder exercir el necessari exercici d’anàlisi i determinació de les formes amb què les diferents empreses o famílies puguin passar aquest tràngol», ha coincidit Josep Oliú, del Sabadell. «La nostra missió és contribuir que aquesta crisi sanitària no es converteixi en una crisi econòmica profunda», han dit Jordi Gual i Gonzalo Gortázar, de CaixaBank. «Podem i hem de fer tot el que està a la nostra mà, que és molt, per ajudar a superar el problema, i sens dubte superarem el problema», ha dit Carlos Torres Vila, del BBVA.

Mesures i recolzaments

Notícies relacionades

La bateria de mesures adoptades, individualment o de forma col·lectiva, inclou, entre d’altres, línies de crèdits preconcedits (més de 70.000 milions d’euros només de les grans entitats); compres de material sanitari per al sector públic, recolzaments a la recerca i ajuts a població vulnerable; avançaments en el pagament de les pensions i les prestacions de l’atur; ajornaments de quotes de crèdits per a col·lectius vulnerables o en el lloguer dels immobles de la seva propietat inclosos en el Fons Social de Vivenda; crèdits pont per a empreses a l’espera dels avals públics; exempció en el cobrament de comissions per treure diners a caixers d’altres entitats; elevació de 20 a 50 euros del màxim que es pot pagar amb targeta sense haver de posar el PIN o firmar; i recolzaments als seus proveïdors. A més, enllesteixen ampliar la moratòria hipotecària del Govern a nous col·lectius, com va avançar aquest diari.

Les autoritats estan animant i recolzant aquesta reacció del sector. «Gran part de la resposta [a la crisi] també depèn del sistema financer, que ha de contribuir decisivament perquè la inevitable aturada econòmica no arrossegui companyies i petits negocis», els va instar la subgovernadora del Banc d’Espanya, Margarita Delgado, en la recent memòria de supervisió de l’organisme. María Jesús Montero, ministra d’Hisenda i portaveu del Govern, també ha lloat públicament la «resposta de les entitats financeres del nostre país, que en tot moment s’han mostrat disposades a col·laborar en aquesta situació de crisi».