el govern davant del coronavirus

Díaz: el Govern treballa «per tenir la renda mínima en el menor temps possible»

«Sánchez decidirà si amplia l'estat d'alarma en funció del criteri de les autoritats sanitàries», afirma la ministra de Treball

yolanda-diaz

yolanda-diaz / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha afirmat que el Govern treballa per impulsar una renda mínima «en el menor temps possible», per poder pal·liar així els efectes econòmics ad versos relacionats amb l’estat d’alarma produït pel Covid-19 a Espanya.

En una entrevista a la Cadena Ser, Díaz ha remarcat que «els ministeris» s’escarrassen per tenir-la al més aviat possible, però ha evitat fixar calendari. «No m’agrada donar dates», ha subratllat al ser preguntada sobre si l’Executiu tindria llesta aquesta mesura per al Consell de Ministres de dimarts que ve.  

«Em consta que els dispositius dels ministeris estan treballant amb intensitat. És fer una reordenació de múltiples prestacions. No és tan senzill. Però amb el ministre Escrivá al capdavant sortirà», ha recalcat Díaz. «Hi estem treballant. Ara la necessitem més que mai però ara la necessitem molt més, tot i que intentem incorporar sectors vulnerables alguns es queden fora», ha subratllat.

A més, Díaz ha assenyalat que, quan finalitzi l’estat d’alarma, hi haurà empreses que podran renegociar els expedients de regulació d’ocupació temporal (ertos) que han posat en marxa per l’impacte del Covid-19, i ha negat que s’hagi de produir una onada d’acomiadaments a Espanya. En aquest sentit, ha recordat que la nova regulació dels ertos de força major està associada al compromís de mantenir l’ocupació durant sis mesos. «Però si després de l’estat d’alarma hi ha empreses que continuen necessitant un erto, trobaran el recolzament complet del Govern i s’hauran de reconfigurar els ertos, segurament per causes econòmiques o per altres causes», ha explicat.

Sobre les dades d’atur i afiliació del mes de març, Díaz ha reconegut que el mes d’abril serà un altre mes «impactant» per al mercat laboral i ha apuntat que l’abast de la crisi sobre l’ocupació no es pot conèixer encara. 

Estat d’alarma: Sánchez decidirà

La ministra també ha assegurat que el president del Govern, Pedro Sánchez, decidirà si proposa al Congrés dels Diputats l’ampliació de l’estat d’alarma més enllà de l’11 d’abril en funció del «criteri tècnic» de les autoritats sanitàries. «Les mesures que estem prenent són duríssimes i tenen aquesta única comesa que és baixar la corba de contagis i sortir ràpidament de la situació. Aquesta competència és del president del Govern i estic segura que la prendrà amb un criteri tècnic», ha apuntat.

Notícies relacionades

Díaz s’ha expressat així després que el ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, condicionés aquest dijous la pròrroga de l’estat d’alarma a l’evolució de la pandèmia en els pròxims dies, i sempre seguint els criteris del comitè científic.

D’altra banda, Díaz s’ha referit a les crítiques del líder de l’oposició, el popular Pablo Casado, i d’alguns dels presidents autonòmics. «Els presidents, igual com van fer els responsables polítics, demanaven aquestes mesures. El que no encerto és a entendre què ha canviat», s’ha preguntat.