Per a les llars

Març La llum més barata dels últims quatre anys en ple pic de consum

La mitjana de consum de les llars va créixer fins al 20% en les últimes setmanes a causa del confinament

El preu del març va ser de 27,7 euros el megawatt, per darrere els 25,77 euros del maig del 2016

taller-rub

taller-rub / JORDI GARCIA -@LOCALPRES

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Una de freda i una de calenta. El març ha sigut el mes amb la llum més barata dels últims quatre anys amb un preu de 27,7 euros el megawatt-hora darrere el maig del 2016 quan el megawatt-hora va costar 25,77 euros. El preu de la llum dona un respir als consumidors espanyols, enmig de la reclusió pel coronavirus que ha fet créixer el consum de les llars prop d’un 15% i un 20%, segons fonts del mercat.

A 27,7 euros el megawatt-hora, el preu del mercat de l’electricitat a l’engròs, el conegut com a ‘pool’, ha caigut un 40% respecte a la xifra de fa un any, quan se situava en 48,5 euros. Una baixada de preus que afecta els 11 milions de consumidors del mercat regulat, amb una tarifa PVPC, els altres 18 milions estan en el mercat lliure i tenen un preu pactat amb les comercialitzadores.

Si bé, la caiguda de la factura serà molt menor. El preu de l’electricitat suposa només el 35% del rebut, la resta és l’anomenat terme fix, format per la potència contractada pel consumidor i els impostos. Un consumidor tipus amb una potència contractada de 4,1 quilowatts i un consum d’electricitat de 554 hores, si aquest març va consumir el mateix que el passat, tindrà una factura un 16% més barata de 38,29 euros en comptes dels 45,59 euros de l’any passat, si va incrementar el seu consum en els últims 15 dies un 20%, la factura serà un 9% inferior (43,26 euros).

Notícies relacionades

Però malgrat que en els últims 15 dies el consum d’electricitat ha augmentat a les llars espanyoles, el total del consum d’electricitat ha baixat a tot Espanya per la crisi del coronavirus, davant la paràlisi de bona part de l’activitat productiva. En els últims 15 dies, el consum total ha caigut prop d’un 20% respecte a la setmana anterior a l’estat d’alarma i en el conjunt del mes la demanda nacional va ser de de 20.924 gigawatts-hora, un 6,3% menys que el mateix mes del 2019, segons Red Eléctrica. 

La caiguda de preus, a més del consum, es deu a què el març ha sigut especialment un bon mes per a les renovables. La meitat de la generació d’electricitat ha sigut amb tecnologies verdes. En concret, l’eòlica  va subministrar el 26,8% del total de la producció elèctrica nacional, el que ha liderat el preu a Espanya, mentre en altres països com Alemanya s’han incrementat. En els últims dies del mes, de fet, Espanya va registrar els preus més barats de tot Europa, la qual cosa no és gaire habitual. Va ser dilluns i dimarts, quan el preu del mercat a l’engròs es va situar en 19 i 20,55 euros el megawatt. Un preu molt baix per al que era habitual fa uns mesos; per fer-se’n una idea, l’any passat la mesura del preu de la llum es va situar en 47,7 euros i el 2018 en 57,28 euros.