conseqüències del coronavirus

Botín s'alinea amb el Govern. «Europa no pot quedar enrere»

La banquera demana «planificar al més aviat possible» la tornada a la feina dels joves i els immunitzats

La presidenta del Santander afirma que suspendre el dividend li facilita 90.000 milions de crèdit addicional

zentauroepp52025552 botin200129131535

zentauroepp52025552 botin200129131535 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

La presidenta del SantanderAna Botín, s’ha alienat aquest divendres amb el Govern en la seva petició que la Unió Europea doni una resposta conjunta contundent a la crisi del coronavirus, malgrat les reticències d’Alemanya i Holanda. «En aquesta crisi Europa no pot quedar enrere. Ara és el moment que Europa estigui a l’altura de les circumstàncies i lideri una resposta més ràpida i més coordinada. És el moment de mostrar la cara més solidària d’Europa. Això és el que permetrà reforçar la confiança de tots els ciutadans en el projecte europeu i continuar avançant-hi. Sense solidaritat no hi ha unió», ha defensat durant la junta d’accionistes del banc, celebrada de manera remota.

La banquera ha afirmat que els Governs han de proporcionar a les empreses i les llars la liquiditat que necessiten per «aguantar els pròxims mesos» i així fer que la crisi econòmica sigui el més breu possible i s’eviti la destrucció del teixit empresarial del país. «La majoria de les empreses necessiten el recolzament del Govern per poder mantenir els llocs de treball en un entorn en el qual l’activitat s’ha desplomat», ha advertit. En aquest sentit, ha reclamat una «resposta fiscal adequada similar» a la que ha donat el Banc Central Europeu (BCE) a través de l’ampliació del seu programa de compra de deute públic i privat.

L’executiva també ha demanat «planificar al més aviat possible la tornada a la feina dels més joves i d’aquells que ja estan immunitzats, i alhora assegurar que els més vulnerables a la malaltia es mantinguin protegits». Una estratègia que, ha argumentat, s’ha d’elaborar amb la col·laboració entre les autoritats públiques i el sector privat, com «fins ara», i seguint els passos d’«alguns països que van al davant», amb referència a la Xina.

Bancs com a solució

Botín ha assegurat que els bancs contribuiran en aquesta ocasió a superar els problemes econòmics generats per la pandèmia. «Tenim la responsabilitat de fer tot el possible per recolzar els nostres clients, particulars i empreses. Permetin-me repetir que contribuir al progrés de les persones i les empreses és una responsabilitat que tots compartim. Aquesta crisi no és una crisi financera com la del 2008. Avui, els bancs som part de la solució. Som molt més forts i estem preparats per afrontar desafiaments globals com el coronavirus», ha mantingut.

En aquesta línia, ha recordat diverses de les mesures ja adoptades pel banc, com el seu compromís de no aprovar cap erto o acomiadament a Espanya i altres països, la compra de material sanitari per al sector públic, la línia de crèdits preaprovats de 20.000 milions d’euros, moratòries en el pagament d’hipoteques o crèdits personals a les persones afectades. «Però volem anar més enllà. Necessitem tenir més marge de maniobra per poder contribuir encara més a la societat els pròxims mesos», ha assegurat.

Menys dividend

A això i a la recomanació del BCE al sector, ha argumentat, es deu la decisió adoptada pel consell del banc a última hora de dijous de cancel·lar el dividend complementari del 2019, celebrar una nova junta d’accionistes a l’octubre per prendre una decisió sobre aquest dividend, i no pagar-lo als accionistes sobre els resultats del 2020 fins a tenir clar el benefici d’aquest any.

Aquestes mesures, ha assegurat, permetran al banc concedir fins a 90.000 milions d’euros addicionals de crèdits gràcies als 80 punts bàsics addicionals de capital que aportarà. «Recolzant les empreses i les famílies ara, ajudarem l’economia a recuperar-se més ràpid, les persones a tornar a la feina i a generar el creixement que impulsarà el nostre negoci i generarà retorns als nostres accionistes en el futur», ha justificat.

Impacte incert

Notícies relacionades

Botín també ha precisat que és «massa aviat per entendre i quantificar quin serà l’impacte total» de la pandèmia tant en les economies dels països on opera com, per tant, en els resultats del banc. L’impacte, ha precisat, serà «molt rellevant» a curt termini, amb una «contracció profunda» del PIB mundial el primer semestre, i a partir d’allà podria produir-se una «recuperació notable, però no tan intensa com la caiguda en la primera part de l’any». Els resultats i el capital del primer trimestre del banc, ha continuat, no s’han vist impactats de manera important, però l’entitat revisarà els seus «objectius a mitjà termini una vegada s’estabilitzi la situació».

«Nosaltres continuem treballant per recolzar la recuperació i després el creixement sostenible i inclusiu que necessitem a Espanya. És important que aprofitem l’oportunitat que tenim per consolidar i enfortir la nostra economia, recolzant els empresaris que són els que ens permeten tenir un model social que sens dubte encara hem de millorar. Necessitem desenvolupar polítiques proactives que atreguin la inversió, el talent i la innovació al nostre país. Hem de competir amb els nostres veïns europeus i amb la resta del món», ha conclòs.