conseqüències del coronavirus

La tardança dels avals públics complica els pagaments de les empreses

El final de març provoca tensions en l'abonament de sous, impostos, lloguers i altres despeses fixes

La banca concedeix crèdits pont però les patronals adverteixen que hi pot haver tancaments d'empreses

zentauroepp52992585 barcelona  31 03 2020 coronavirus covid 19 en barcelona loca200401121106

zentauroepp52992585 barcelona 31 03 2020 coronavirus covid 19 en barcelona loca200401121106 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar / S. Ledo / R. M. Sánchez / M. J. Botías

Els primers 20.000 milions d’euros de la línia de 100.000 milions d’avals públics per a crèdits a empreses i autònoms que el Govern va anunciar fa 17 dies no estaran disponibles en principi fins a la setmana que ve. Malgrat que les garanties tindran efecte retroactiu des del 18 de març, la tardança ha complicat el tancament de març a milers d’empreses que pateixen problemes de liquiditat com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus. Els bancs estan provant de resoldre-ho amb crèdits pont, a l’espera que arribin les garanties estatals, però la situació ha provocat tensions en el pagament dels sous, impostos, cotitzacions socials, lloguers, factures de proveïdors i altres despeses fixes.  

«Necessitem finançament ja. Però ja, ja. Això significa anar a una entitat financera i tenir un crèdit instantani. Demanem quantitats per salvar el dia a dia, no milions, a interès zero i amb una carència en l’inici del pagament dels crèdits. Però ja no sé que esperem... Hi ha una incertesa total perquè ni les entitats financeres saben com han d’actuar», afirma el president de la Confederació Espanyola del Comerç (CEC), Pedro Campos. 

Des d’Hostaleria d’Espanya, organització que integra 270.000 bars i restaurants, el seu secretari general, José Luis Yzuel, es queixa que els bancs continuen demanant avals de tots els socis de les empreses, a més de béns en garantia, i mantenen els tipus d’interès de fa un mes i mig. «El banc no et dona diners si veu alguna possibilitat que no cobrarà. Això afecta les empreses amb baixa tresoreria, que només sobreviuen si tenen ingressos. ¿Què faran? Segur que deixaran de pagar, hi ha llogaters que no poden pagar la renda i davant de l’Administració hauran tornat el rebut, a més, molts s’han acollit a ertos. Avui no ho veig tan greu però més endavant ja ho veurem, perquè això va per llarg i molts sense cap dubte hauran de tancar», lamenta. 

Agilitar el procés

José Luis Zoreda, vicepresident executiu del ‘lobby’ turístic Exceltur, insisteix que els 100.000 milions d’avals són insuficients. Els bancs, afegeix, «estan fent crèdits pont amb els seus millors clients, però fins que arribin les garanties de l’Estat hi ha una gran dificultat a finançar-se». En canvi, Antoni Cañete, president de la Plataforma Multisectorial contra la Morositat i secretari general de Pimec, estima que la quantitat disposada pel Govern sí que és suficient, però insta a «agilitar-la», ja que la liquiditat «és la sang que garanteix la vida» de les empreses. «Des de Pimec estem aconsellant a les empreses que planifiquin les seves necessitats i sol·licitin el màxim de finançament possible», explica.

La patronal Cepyme, per la seva banda, defensa que els 10.000 milions inicials reservats per a pimes i autònoms són «insuficients», i argumenta que «seria oportú» aprovar l’extensió  ja d’aquesta quantitat per evitar un «col·lapse en la liquiditat que pot comportar el tancament de milers d’empreses». Així mateix, manté que la posada en marxa de l’accés a les garanties «està sent molt lenta i encara, a dia 1 [per aquest dimecres], no existeixen els procediments perquè les pimes puguin accedir a aquests avals».

Crèdits pont

Un dels grans bancs espanyols explica que està rebent les peticions de crèdits avalats dels seus clients i preparant-se per tramitar-les tan ràpid com sigui possible una vegada l’Institut de Crèdit Oficial (ICO) posi en marxa de forma efectiva la línia, mentre lamenta que el procediment estigui sent tan lent. Hi haurà clients, admet, que no podran pagar alguna quota dels seus préstecs, però l’entitat afirma que serà flexible i permetrà saldar l’impagament amb els diners dels nous préstecs garantits quan arribin. El problema, explica, és en els costos fixos de les companyies. «Ho estem tractant de resoldre amb crèdits pont, però les empreses prefereixen tenir una solució definitiva al més aviat possible», expliquen.  

Notícies relacionades

Un altre gran banc, per la seva banda, confirma que el primer tram de 20.000 milions es quedarà curt, tenint en compte el nombre de peticions que està rebent. La seva tasca aquests dies, explica, consisteix a anar comprovant que les sol·licituds s’ajusten a les condicions fixades pel Govern, és a dir, que siguin per a la renovació de pòlisses de crèdit, noves línies de circulant o nou crèdit, però no refinançaments de crèdits vius. També assegura estar donant crèdits pont als clients que necessiten finançament i reuneixen els criteris: «No els deixarem penjats».

Una tercera institució financera, així mateix, confirma que també està concedint crèdits pont, que després té previst carregar al programa de l’ICO, ja que la seva posada en marxa «és imminent», però alhora assegura estar facilitant liquiditat a les empreses solvents que l’hi demanen, al marge del programa d’avals. «Són dates complicades. Estem a final de mes i les empreses necessiten realitzar pagaments com les nòmines o a proveïdors, no les podem deixar penjades», afirma.