ELS PREUS S'HAN DUPLICAT

Les peixateries de Girona, al límit pel tancament de llotges

La facturació del majorista Peixos Puignau cau un 90% pel tancament de restaurants i explora noves fórmules de negoci

foto 3628683

foto 3628683

4
Es llegeix en minuts
ACN

El tancament de llotges i la reducció del nombre de barques que surten a pescar al llarg del litoral català impacta de ple a les peixateries gironines. Segons han explicat diversos peixaters a l’agència ACN, costa molt trobar peix i marisc de proximitat i, a l’escassetat del producte, s’hi suma el fet que els preus s’han disparat. «Jo mai havia vist preus tan alts, estem parlant de pràcticament el doble», va explicar Rafa Bodoque, de Peixos Carme, del Mercat del Lleó de Girona. La declaració de l’estat d’alarma pel coronavirus també ha afectat els majoristes del sector. El 90% dels clients de Peixos Puignau són restaurants i bars que ara estan tancats. Per això, han presentat un erte i busquen noves fórmules de negoci, com ara safates a domicili.

El tancament de llotges a Catalunya ha sigut un dur cop per a les peixateries gironines. Al Mercat del Lleó, els clients busquen majoritàriament peix i marisc de proximitat, especialment de la Costa Brava. La crisi del coronavirus té pràcticament aturada la flota catalana. Hi ha confraries com les de Barcelona, Tarragona i Blanes que han optat per tancar, mentre que les llotges que continuen l’activitat han reduït el nombre de barques que surten a pescar. «Ho notem molt perquè no surten tantes barques, hi ha molts ports tancats, i això fa que el poc peix que arriba sigui molt més car», detalla Bodoque, que remarca que alguns preus s’han doblat.

El llucet, de 16 a 26 euros

A tall d’exemple, exposa que abans el llucet es podia vendre a 16 euros el quilo i actualment el preu se situa entre 26 i 28 euros.  «No havia vist mai el peix tan car, ni per Nadal», afegeix.

L’única opció que tenen els peixaters és vendre peix que arriba d’altres llocs, però no és el que demanen més els clients. «El preu és més baix, aquí al mercat ha baixat molt la feina en general, però és que també hi ha molta gent que no es pot permetre gastar-se tant en peix», lamenta.

Comandes a domicili

Per intentar pal·liar el cop que suposa el descens de vendes pel descens de clients que van al mercat i per l’increment de preus, Peixos Carme s’ha organitzat per portar comandes a domicili. «Abans ja ho fèiem, però era per a pocs clients, ara ha augmentat molt», explica Rafa Bodoque. Això sí, a l’hora de fer els repartiments extremen les mesures de seguretat i, també, preveuen facilitar el pagament amb targeta perquè molts clients ho prefereixen així.

Uns metres més enllà, hi ha la peixateria coneguda popularment com la parada de les bessones, per les germanes que la regenten. Una de les responsables, Juani Rodríguez, ha explicat que el peix de proximitat que venen ara prové majoritàriament de les llotges de l’Alt Empordà de Roses, el Port de la Selva i Llançà.

També han detectat, no obstant, que arriba menys producte que abans. Segons Rodríguez, hi ha menys clientela, però els que compren solen agafar més quantitat: «Hi ha gent que ve a comprar també per als avis, per evitar que surtin al carrer». La peixatera espera, no obstant, que algunes barques continuïn sortint a pescar per poder servir producte fresc de proximitat als compradors. «Si van sortint, tindrem peix, tot i que sigui més car», apunta.

Notícies relacionades

Tant Juani Rodríguez com Rafa Bodoque exposen que, per als seus negocis i per al conjunt de la ciutadania, és important continuar comptant amb peix de la costa catalana. «Si ja no sortissin a pescar ni les més petites ens afectaria molt, hauríem de vendre peix de fora o del nord, però no és el peix que agrada a la gent que ve al mercat», diu Rodríguez. En la mateixa línia, Bodoque destaca que la peixateria és un negoci familiar i que necessiten que els arribi producte per mantenir l’activitat oberta.

Peixateria de barri

Uns carrers allunyada del Mercat del Lleó hi ha la peixateria Fruits del Mar, una botiga de barri que també ha notat, i molt, els problemes per trobar peix de la Costa Brava. Antònia Rodríguez remarca que ven pràcticament en exclusiva producte de proximitat: «En primer lloc perquè hi crec, però també perquè és el que em demanen els clients». «Entenc que als pescadors també els han de sortir els números per continuar pescant, però ara ens trobem que el poc peix que arriba és a preus molt excessius», afirma. Antònia Rodríguez, que ha reduït la jornada i només obre al matí, també concreta que en alguns tipus de peix el preu s’ha doblat. 

‘Coronavirus avui’

Subscriu-vos a la nostra ‘newsletter’ per conèixer tota l’actualitat i informació pràctica sobre el desenvolupament de la pandèmia i les seves repercussions