QUOTES SOCIALS

«Insuficients», «tardanes» o «parcials»: Malestar entre els autònoms davant de les mesures del Govern

Les associacions i treballadors per compte propi exigeixen més esforços a l'Executiu, després de llegir la lletra petita del nou paquet publicat al BOE

autonoms

autonoms

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

«Insuficient», «tardà» o «parcial» són alguns dels adjectius amb els quals les principals associacions de treballadors autònoms han qualificat les noves mesures aprovades en l’últim Consell de Ministres. La lletra petita que recull aquest dimecres el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) no ha aconseguit calmar els representants del col·lectiu, que, amb matisos, s’han manifestat crítics amb les aportacions que està traient l’Executiu per pal·liar els efectes de l’actual crisi del coronavirus.

El president d’ATA, Lorenzo Amor, ha rebutjat la «clatellada» que va imposar dimarts, 31 de març, al col·lectiu de treballadors per compte propi amb el cobrament de la quota del tercer mes de l’any i ha lamentat que aquest cobrament es tornarà a repetir a l’abril. Perquè la moratòria del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social aprovada en el BOE no començarà fins al mes de maig. Uns terminis que no han satisfet el president d’ATA, l’entitat que més oposició ha mostrat a les mesures de l’Executiu de coalició, ja que arriben «en un moment de difícil liquiditat» per al col·lectiu.

El tancament de sectors com la restauració ha fet que l’impacte econòmic es noti directament a les butxaques d’aquests autònoms, però per a d’altres la patacada serà més endavant. Per als que cobren a 60 i fins i tot 90 dies vista, com el crític i productor audiovisual Víctor Sala, la moratòria aprovada aquest diumenge pel Govern els suposa que al juny no només notaran la caiguda de la seva facturació per la paralització dels seus contractes sinó que a més hauran de fer front a les quotes demorades. Un cop doble. «El mínim que esperàvem era la condonació d’una de les quotes», explica. El Víctor prefereix el model alemany. Allà el govern ha optat per línies d’ajuts i préstecs als autònoms per no deixar-los caure. «Aquí fan que hagis d’endeutar-te amb els bancs per seguir endavant», lamenta. «Això és tornar a la bombolla creditícia que va explotar en la crisi del 2008».

PAGAMENT DEL LLOGUER

Upta i Uatae han encaixat amb una barreja de disconformitat i aprovació les mesures que recull aquest dimecres el BOE. El president d’Upta, Eduardo Abad, ha aplaudit la moratòria hipotecària sobre els establiment dels autònoms, tot i que ha exigit al Govern que estengui la mesura als locals comercials de lloguer. Una ampliació que la secretària general d’Uatae, María José Landaburu, no descarta que surti en pròxims Consells de Ministres. «Hem creuat papers amb els ministeris», apunta.

La incertesa sobre aquesta mesura inquieta autònomes societàries com Anna Blanes, propietària d’un taller de reparació i venda de motos. Tot i que fa 15 dies que va abaixar les persianes, continua pagant el lloguer del local, cosa que no sap si es mantindrà en unes pròximes setmanes marcades per la caiguda d’ingressos. «És una vergonya, generem activitat i creem llocs de treball, però després no se’ns té en compte», lamenta.

Fede és editor audiovisual i també ha de pagar el lloguer d’un local al qual no pot anar. Els rodatges de febrer li han permès treballar fins ara, però ja no té més projectes a l’horitzó. Amb els seus clients intentant ajornar els pagaments, es resigna a pagar les quotes amb el que té estalviat. «La nostra situació sempre ha sigut insostenible», explica. D’altres comencen a organitzar-se a les xarxes socials per no pagar la seva quota com a gest de protesta.

AVANÇAMENT DE LA MORATÒRIA

Notícies relacionades

En el que han coincidit les tres organitzacions més representatives de l’Estat és en exigir l’avançament de la moratòria de quotes a l’abril; una de les novetats que ha incorporat el BOE i que no havia sigut anunciada en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres de dimarts. Aquest desfasament ha sigut criticat pel president d’Autònoms PimecMiquel Camps, ja que considera que genera «inseguretat jurídica» entre el col·lectiu.

Camps insisteix a demanar més mesures per garantir la «liquiditat» entre els treballadors per compte propi i més celeritat per a anuncis com el dels crèdits avalats per l’Institut de Crèdit Oficial (ICO). «Les condicions ens semblen bones, però cal aplicar-les», afirma. Sí que aplaudeix la moratòria de fins a sis mesos sense interessos en la liquidació dels deutes amb la Seguretat Social. No obstant, el president de la divisió d’autònoms de Pimec és més partidari de la via de la suspensió o l’ajornament d’impostos i tributs, com l’IVA  o l’IRPF. «Ens estan obligant a endeutar-nos per continuar pagant impostos, tot i que no produïm», declara.