últimes mesures públiques

Ajudes al lloguer, ¿qui les pot demanar?

El decret del Govern redueix al 35% de la renda els ingressos de qui pot acollir-se a la moratòria del pagament

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955

zentauroepp37054799 piso alquiler190301131955 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

¿Qui pot accedir a les mesures d’ajuda al lloguer aprovades pel Govern? El decret publicat al BOE d’aquest dimecres defineix la situació de vulnerabilitat que dona dret a reclamar la pròrroga dels pagaments o l’accés als crèdits, així com a ajuts estatals. El decret posa de manifest que els ingressos mínims exigibles s’han reduït respecte als que es van anunciar inicialment: passen del 40% al 35% de la rendainclosos les despeses i subministraments bàsics, dels ingressos nets que percebi el conjunt dels membres de la unitat familiar.

S’entén per «despeses i subministraments bàsics» l’import del cost dels subministraments d’electricitat, gas, gasoil per a calefacció, aigua corrent, dels serveis de telecomunicació fixa i mòbil, i les possibles contribucions a la comunitat de propietaris, tots de la vivenda habitual que correspongui satisfer a l’arrendatari. 

Definició de vulnerabilitat

La definició de vulnerabilitat és àmplia, ja que inclou les persones que estiguin obligades a pagar la renda de lloguer tot i estar en situació d’atur, erto, o que hagi reduït la seva jornada per motiu de cures, en cas de ser empresari, o altres circumstàncies similars que suposin una pèrdua substancial d’ingressos.

En el cas dels membres de la unitat familiar, el mes anterior a la sol·licitud de la moratòria, ha de ser tres vegades l’indicador públic de renda d’efectes mensual (Iprem), import que és de 538 euros. Aquest límit s’incrementarà en 0,1 vegades per cada fill a càrrec en la unitat familiar. En el cas d’unitat familiar monoparental, l’increment aplicable per fill a càrrec serà de 0,15 per acollir-se a l’ajuda. S’incrementarà en 0,1 vegades per cada persona major de 65 anys membre de la unitat familiar. En cas que algun dels membres de la unitat familiar tingui declarada discapacitat superior al 33%, situació de dependència o malaltia que li atorgui capacitat laboral permanent, serà de quatre vegades.

Els propietaris no accediran a l’ajuda

No podran acollir-se a l’ajuda els arrendataris o qualssevol de les persones que componen la unitat familiar que siguin propietaris o usufructuaris d’alguna vivenda a Espanya. Es considerarà que no es presenten aquestes circumstàncies quan el dret recaigui únicament sobre una part alíquota de la mateixa i s’hagi obtingut per herència o mitjançant transmissió sense testament.

S’exceptuarà d’aquest requisit també als qui, sent titulars d’una vivenda, acreditin la no disponibilitat de la mateixa a causa de separació o divorci, per qualsevol altra causa aliena a la seva voluntat o quan la vivenda resulti inaccessible per raó de discapacitat del seu titular o d’alguna de les persones que conformen la unitat de convivència.

Avals de l’Estat

Notícies relacionades

El decret autoritza el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana que acordi amb l’Institut de Crèdit Oficial, per un termini de fins a 14 anys, el desenvolupament d’una línia d’avals amb total cobertura de l’Estat, perquè les entitats bancàries puguin oferir ajuts transitoris de finançament a les persones que es trobin en la referida situació de vulnerabilitat, amb un termini de devolució de fins a sis anys, prorrogable excepcionalment per quatre més i sense cap tipus de despeses i interessos per al sol·licitant.

Els ajuts transitoris de finançament seran finalistes, i s’hauran de dedicar al pagament de la renda de l’arrendament de vivenda i podran cobrir un import màxim de sis mensualitats de renda. A aquests ajuts transitoris de finançament podran accedir tots aquells arrendataris que es trobin en situació de vulnerabilitat sobrevinguda per la crisi del coronavirus.