tributació

22 països de la UE aproven moratòries fiscals

Els economistes retreuen al Govern que no prengui mesures tributàries com les dels socis comunitaris

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un total de 22 països de la Unió Europea (UE) han estès els terminis per complir les obligacions fiscals per alleugerir la situació de les empreses, afectada pel brot del coronavirus, segons una anàlisi feta pel Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) i el Consell General d’Economistes.

Uns han ampliat els temps de presentació dels impostos, i altres, el termini per al seu pagament, una cosa a què s’oposa fins ara el Govern espanyol. Han sigut menys els països europeus que han ajornat temporalment el pagament de cotitzacions a la Seguretat Social, tot i que sí que ho ha fet França –on s’han diferit els pagaments–, o algun dels països més afectats per aquesta crisi, com Itàlia –que ha suspès les cotitzacions per als sectors afectats per als mesos de març i abril. El REAF es basa en estudis realitzats recentment per diverses organitzacions (SME United –organització que representa els interessos de les pimes i autònoms europeus–, la CEOE i Foment del Treball), que comparen mesures sobre ajornaments de pagament d’impostos i quotes a la Seguretat Social adoptades a Espanya i altres països europeus en relació amb la crisi del Covid-19.

A diferència del Govern central, la majoria de les comunitats autònomes (almenys 15 fins ara) han ampliat terminis de presentació d’autoliquidacions de pagaments d’impostos en l’àmbit d’aplicació dels tributs propis (sobre estades en establiments turístics, per exemple) i cedits (Transmissions Patrimonials, Successions i Donacions, Actes Jurídic Documentats i Tributs sobre el Joc).

Nova carta

Aquesta és una reclamació, convertida ja en clamor, per part de les organitzacions empresarials, així com col·lectius i entitats professionals. El president del Consell General d’Economistes, Valentí Pich, ha anunciat que ha tornat a remetre cartes als ministeris d’HisendaEconomia i Seguretat Social sol·licitant, una vegada més, que s’ampliïn els terminis de les autoliquidacions tributàries i de les declaracions informatives.

Altres peticions són agilitar els ajornaments de deutes tributaris també per a altres empreses que no siguin pimes, que es pugui canviar la modalitat de càlcul del pagament fraccionat de Societats, que es pugui reduir el pagament fraccionat d’empresaris en mòduls i que es modifiquin els terminis de l’impost sobre societats, en aquest últim pel desplaçament que s’ha produït en els terminis mercantils. 

Notícies relacionades

També demanda l’ajornament temporal del pagament de quotes a la Seguretat Social. Segons el president dels economistes, «no s’entén aquesta renúncia del Govern a alinear-se amb les polítiques fiscals que s’estan implementant a tots els països del nostre entorn i en moltes de les nostres comunitats autònomes». 

La comparativa realitzada posa de manifest que, mentre que a Espanya únicament es permet ajornar fins a 30.000 euros i només per a determinades pimes, els imports a ingressar resultants de les pròximes autoliquidacions, en la gran majoria de països europeus (22 estats fins ara) s’han estès els terminis per al compliment de les obligacions tributàries a la generalitat de les empreses, uns ampliant els terminis de presentació dels impostos, i altres, el seu pagament (entre altres, Alemanya, França, Itàlia, Portugal, Bèlgica, Països Baixos, Àustria i Dinamarca)