propostes empresarials

La Cambra recolza el confinament total

La institució reclama equips de protecció i proves de coronavirus per assegurar el retorn a l'activitat d'aquí 15 dies

canadellfachada

canadellfachada

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

La Cambra de Barcelona recolza la posada en marxa del confinament total durant els pròxims 15 dies anunciada pel Govern espanyol, tot i que considera que és una mesura que arriba tard i que s’hauria d’haver fet fa més de dues setmanes.

Per a la Cambra, l’Executiu de Pedro Sánchez ha d’analitzar les mesures necessàries per reactivar l’economia després del tancament «i s’ha de fer amb control i garanties». La Cambra proposa que arribin equips de protecció individual als centres de treball que s’universalitzin els tests de detecció de coronavirus, perquè la reincorporació laboral es faci amb la seguretat que les persones inicien l’activitat sent immunes, si ja han passat la malaltia, o bé amb la certesa que no la tenen.

D’altra banda, continuen sent insuficients els ajuts directes a les empreses i és per això que des de de la Cambra es demana diferir totes les obligacions fiscals i tots els pagaments deguts a les administracions públiques sense interessos ni recàrrecs durant tres mesos prorrogables.

També, condonar les quotes a la Seguretat Social de tots els autònoms durant tres mesos prorrogables. El cost de la mesura per al sector públic seria de gairebé 2.600 milions d’euros.

Exonerar les empreses petites i mitjanes del pagament de les cotitzacions a la Seguretat Social dels seus treballadors durant tres mesos prorrogables a condició de conservar els llocs de treball. El cost de la mesura per al sector públic seria com a màxim de 15.000 milions d’euros.

Diferir el pagament durant tres mesos prorrogables (el deute acumulat es prorratejarà els 24 mesos següents, sense interessos) de lloguers d’empreses i de particulars en situació vulnerable. El mateix que el pagament dels subministraments de llum, telèfon i gas, o els préstecs i hipoteques en vigor.

Per animar que la cadena de cobraments i pagaments no es trenqui, la Cambra proposa el pagament immediat de les administracions públiques de les factures pendents, cosa que suposaria una injecció de liquiditat a l’economia de 14.000 milions d’euros. 

Notícies relacionades

En la concessió de crèdits amb avals públics, la Cambra demana que s’estableixin mecanismes de concessió àgils, transparents i operatius, basats en criteris senzills, com el nombre de treballadors, el valor del balanç i la xifra de facturació abans de la crisi sanitària. També, que es posin en marxa abans de l’1 d’abril, que és quan es posaran de manifest els primers problemes de liquiditat. Els préstecs han de tenir una carència de 6 a 12 mesos i han de poder tornar-se en 2 o 3 anys. 

Per cobrir situacions especials, la Cambra proposa també recolzar els microcrèdits dels autònoms (fins a 4.000 euros) i els crèdits de pimes (fins a 30.000 euros) rebutjats per la banca comercial i atendre’ls des de l’ICF i l’ICO.