qualificació creditícia

Fitch rebaixa la perspectiva creditícia de CaixaBank

Les conseqüències de la pandèmia també representen un risc a curt termini per al Sabadell i altres bancs espanyols

zentauroepp52059406 caixabank200131104958

zentauroepp52059406 caixabank200131104958 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

L’agència de qualificació Fitch ha revisat a la baixa la perspectiva de la qualificació a llarg termini de CaixaBank, que passa d’estable a negativa, com a conseqüència de l’impacte econòmic de la crisi sanitària del coronavirus.

L’entitat que presideix Jordi Gual i dirigeix Gonzalo Gortázar ha posat aquests canvis en coneixement de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) en un comunicat en el qual assenyala que Fitch ha revisat la visió de l’entorn operatiu de tot el sector bancari espanyol per l’exposició al Covid-19. Així, la perspectiva del ràting emissor a llarg termini de CaixaBank, que és de BBB+, passa d’estable a negativa.

L’agència de qualificació considera que les conseqüències econòmiques de la pandèmia representen un risc a mitjà termini per a les seves qualificacions. Destaca, no obstant, que el banc es beneficia d’una franquícia de bancassegurança nacional líder i un model de negoci diversificat que li proporciona cert marge per protegir els guanys i, en última instància, unes reserves de capital adequades. 

L’anàlisi destaca que la gana pel risc de CaixaBank es veu influïda negativament per la seva exposició superior a la mitjana, tot i que recentment reduïda, als riscos de mercat de les inversions de capital, que fan que el banc sigui vulnerable a la volatilitat dels mercats de capitals. «Creiem que les conseqüències del mercat econòmic i financer de la pandèmia creen riscos addicionals a la baixa per a la nostra avaluació de la gana de risc, la gestió i l’estratègia (execució en particular), la qualitat dels actius, els guanys i la capitalització en relació amb l’última vegada que revisem les qualificacions del banc», defensa l’anàlisi de la qualificadora.

Qualificació del Sabadell

Notícies relacionades

Fitch, d’altra banda, reafirma la qualificació del Sabadell en ‘BBB’ i actualitza la qualificació a curt termini a ‘F2’. La qualificació a deute a llarg termini del Sabadell també baixa perquè «les conseqüències econòmiques de la pandèmia representen un risc a curt termini per a les seves qualificacions, ja que considerem que Sabadell comparativament té més risc de patir pressions de qualitat d’actius donada la seva exposició significativa al segment de les pimes, que és particularment sensible als tipus d’interès i els cicles econòmics».

L’exposició predominantment de préstecs hipotecaris de baix risc de la seva subsidiària al Regne Unit i l’impacte del programa del govern espanyol per recolzar a les pimes i les empreses podrien alleujar en part la pressió sobre la qualitat dels actius. Esperem que Sabadell es vegi desafiat a l’hora d’executar la seva estratègia, particularment millorant la rendibilitat, ja que la rendibilitat de les seves activitats domèstiques pot veure’s sotmesa a una pressió més gran i la seva filial al Regne Unit continua sent poc rendible.