Crisi del coronavirus

Dos milions d'afectats per ertos en les dues primeres setmanes de confinament

Més de 270.000 empreses a tot Espanya han iniciat els tràmits per a una suspensió d'ocupació arran de la paràlisi econòmica provocada per la pandèmia

seat-martorell-1

seat-martorell-1

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos milions de treballadors afectats per un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) en les dues primeres setmanes de confinament a Espanya. Aquest és el balanç laboral que ha pogut recopilar EL PERIÓDICO mitjançant les dades facilitades per cadascuna de les 17 comunitats autònomes, a més dels registrats pel Ministeri de Treball. La paràlisi de gran part de l’economia espanyola ha deixat una xifra sense precedents quant a suspensions d’ocupació, que ja superen els 270.000 expedients i que, de moment, no deixen d’anar a l’alça.

Securitas DirectBurger King o Seat són algunes de la companyies amb més volum de treballadors que han efectuat fins ara un erto. No obstant, El Corte Inglés és l’empresa que ha registrat la suspensió amb un nombre més elevat d’afectats, prop de 26.000 persones. De moment, ja que el gegant Inditex va avançar que si el confinament s’allarga més enllà del 15 d’abril farà el mateix amb un expedient sobre la seva plantilla, que ascendeix als 40.000 treballadors. Al marge dels volums, la fórmula dels ertos està sent des de la declaració de l’estat d’alarma una fórmula transversal a tots els sectors de l’economia.

Catalunya és, actualment, la comunitat autònoma amb un nombre més alt tant d’expedients (58.843) com de treballadors afectats (508.918). Molt per sobre dels registrats en l’altre motor de l’economia espanyola: Madrid, que segons les últimes dades s’acosta als 175.000 treballadors afectats. Una diferència que la secretària de política sindical d’UGT de Catalunya, Núria Gilgado, atribueix a un pes més gran de l’activitat industrial en el cas català. Amb especial accent en l’automoció, amb Seat, Nissan i la seva extensa xarxa de proveïdors establerts a l’àrea metropolitana de Barcelona. La secretària d’acció sindical de CCOO d’àmbit confederal, Mari Cruz Vicente, apunta a un possible retard en les estadístiques de Madrid, perquè no veu plausible que una comunitat autònoma amb pràcticament el mateix nombre d’ocupats en tingui menys de la meitat d’afectats per un erto.

Turisme suspès

Notícies relacionades

Les regions que més contribueixen a allargar la llista d’afectats per ertos són les que depenen més del sector turístic. Un ram d’activitat que ha baixat obligatòriament la persiana després de la declaració de l’estat d’alarma i que ha provocat que agencies de viatges com Globalia, aerolínies com Iberia o cadenes d’hotels com Meliá, entre molts d’altres, iniciessin expedients temporals. I, a nivell territorial, ha deixat Andalusia,  les CanàriesMúrcia i València com les comunitats autònomes (després de Catalunya) amb més nombre de treballadors afectats.

Les xifres de nous expedients fa dues setmanes que van a l’alça, especialment després del reial decret aprovat el 18 de març pel Govern que agilitzava i incentivava fiscalment les empreses perquè recorreguessin a l’esmentada via. I la prioritzaran als acomiadaments. No obstant, les xifres continuaran pujant durant la pròxima setmana i part de la següent, segons apunta la secretària d’acció sindical de CCOO a nivell confederal, Mari Cruz Vicente. «Les empreses que van haver de parar en sec la seva activitat ja els han registrat, però encara falten aquelles a les quals els subministraments se’ls estan començant a esgotar», declara.

Prensa Ibérica