EFECTES ECONÒMICS

ELS ERTOS DEL CORONAVIRUS: la llista dels expedients de regulació presentats

El confinament de la població, el tancament de comerços i la restricció de viatges amenaça de disparar els acomiadaments temporals a Espanya

cortefielok

cortefielok

11
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquesta és la llista dels expedients de regulació d’ocupació temporals (ertos) proposats com a conseqüència del brot de coronavirus a Espanya. Fins i tot abans de l’anunci del decret d’estat d’alarma i les mesures d’ajuda, les empreses ja han començat a prendre mesures per solucionar la trencament de la cadena de cobraments i pagaments causada per la caiguda del consum després del confinament de la població. El tancament de sectors sencers com el comerç i el sector turístic anuncia que centenars de milers de persones poden quedar-se sense ocupació durant algunes setmanes.

Ikea 

La multinacional sueca IKEA ha anunciat la presentació d’un erto per força major que afecta el 83% de la plantilla a Espanya, que integren unes 8.000 persones.

Denso

Denso ha iniciat els tràmits per a un erto per a 848 persones de la seva planta de Sant Fruitós de Bages (Bages). El fabricant d’equips electrònics per al sector de l’automoció ha recorregut a una suspensió temporal d’ocupació davant de les dificultats logístiques provocades per l’actual crisi del coronavirus. La multinacional, vinculada a Toyota, ha pactat amb els sindicats un complement salarial per a la prestació d’atur que percebran els treballadors afectats, que els permetrà ingressar el 80% del salari brut.

Easyjet 

Easyjet presentarà un expedient de regulació d’ocupació temporal (erto) per als 700 empleats que té a Espanya. La companyia prepara un erto per als 400 pilots i tripulants de cabina de les seves bases de Barcelona i Palma de Mallorca, i un altre per als 300 empleats de personal de terra que té en 13 aeroports espanyols més, segons ha informat a EL PERIÓDICO el director general d’Easyjet a Espanya i Portugal, Javier Gándara.

Vueling

Vueling ha presentat un erto que afecta els seus més de 3.800 treballadors durant tres mesos com a conseqüència de la caiguda d’activitat registrada per la pandèmia del coronavirus. L’expedient de regulació d’ocupació temporal, cursat divendres a la nit de manera telemàtica, preveu reduccions de fins al 90 % de la jornada habitual en pilots i personal de cabina i del 80 % de la de la resta de personal de l’empresa. L’aerolínia està operant a menys del 25 % de la seva capacitat.

Decathlon

L’empresa esportiva ha presentat un Expedient de Regulació de Treball (ERTO) per a 8.886 persones de les 9.652 que té en plantilla, per la qual cosa afectarà el 92% dels treballadors contractats. Segons fonts sindicals, Decathlon s’ha compromès a complementar fins al 29 de març el 100% del salari dels treballadors. Aquest erto afecta totes les botigues físiques de la companyia (171 de les quals a Espanya), mentre que les plataformes logístiques continuaran obertes, amb menys personal, i enfocades principalment a la venda ‘online’.

Mango

L’empresa catalana ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) per a un total de 4.767 dels seus empleats, cosa que suposa un 79% de la seva plantilla nacional, formada per unes 6.000 persones. La multinacional de la moda s’ha vist obligada a tancar les més de 400 botigues que té a Espanya. La firma de moda s’ha vist obligada a tancar 1.695 punts de venda a 72 països, el 78% del total

Palau de la Música Catalana

La Fundació Orfeó Català-Palau de la Música Catalana ha presentat un erto per als seus 106 treballadors a causa del tancament de la institució per la crisi del coronavirus, ha informat en un comunicat aquest divendres, 20 de març. «Quan finalitzi l’erto, la fundació garantirà la incorporació de tots els treballadors al seu lloc de treball amb les mateixes condicions, jornada i antiguitat», ha agregat la sala, que ha assegurat que no aplicarà acomiadaments per aquesta causa de força major. El Palau està tancat des del 13 de març, cosa que ha reduït a zero els ingressos per a visites guiades, lloguer d’espais, entrades de concerts, tres partides que suposen el 71% del pressupost total de la sala.

AmRest (Tagliatella, KFC, Bacoa)

AmRest, la cadena de restauració que compta amb marques com Tagliatella, KFC o Bacoa, entre d’altres, va iniciar divendres, dia 20, els tràmits per presentar un Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) després del tancament de tots els seus restaurants a l’haver-se decretat l’estat d’alerta per frenar l’expansió del coronavirus. L’expedient temporal donarà cobertura a un total màxim de 3.666 treballadors, que representen el 93% de la seva plantilla a Espanya, i un 7,1% a escala total.

Brico Depôt

La cadena de bricolatge Brico Depôt ha presentat un expedient de regulació d’ocupació temporal (erto) per força major per a 1.548 treballadors, cosa que representa el 86% de la seva plantilla a Espanya. La mesura afecta el personal de botiga dels 28 establiments de la companyia a Espanya i s’allargarà mentre segueixi l’actual estat d’alarma.

Inditex

La multinacional gallega ha anunciat que presentarà un erto a partir del 15 d’abril si l’estat d’alarma i el tancament de botigues es prolonga. Fins a aquesta data la companyia mantindrà el salari de tota la plantilla. Els afectats per l’erto serien els treballadors de la xarxa de botigues, uns 25.000. Inditex ocupa 40.000 persones a Espanya.

Gestamp

La multinacional dedicada a la fabricació de components automobilístics Gestamp pretén aplicar un expedient de regulació d’ocupació (erto) que pot afectar fins a 1.400 treballadors que ocupa als seus sis centres a Catalunya.

Nissan

La mesura de l’erto afecta els treballadors dels centres de la Zona Franca, Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca i inclou el conjunt de les plantilles (aproximadament 3.000 empleats), però s’aplicarà únicament a les persones que hagin d’interrompre la seva activitat laboral pels efectes del coronavirus. 

Desigual

La firma de moda Desigual ha anunciat un erto per al 90% de la plantilla a Espanya. Afectarà en concret 1.359 empleats. La companyia complementarà la prestació i garantirà el 90% del salari mensual. El 19 de març, Desigual té tancades 296 de les 298 que té a Europa.

Globalia

El grup Globalia ha començat a comunicar als seus sindicats diferents expedients temporals de regulació d’ocupació (erto) en el marc de l’estat d’alerta decretat pel Govern a causa del coronavirus. Els ertos afectaran una gran majoria dels seus prop de 16.000 empleats.

El sector turístic és un dels més afectats per la crisi del coronavirus i el confinament generalitzat a gairebé tot Europa. Les últimes setmanes, el grup ha vist com l’operativa de la seva aerolínia Air Europa –en procés de compra, encara no tancada, per Iberia– es reduïa en un 90%, mentre que les agències de viatges de la seva xarxa, Halcón Viajes i Viajes Ecuador, es tancaven per les limitacions de moviments de persones.

Euromaster

La cadena de tallers especialitzada en el manteniment i cura de vehicles Euromaster ha iniciat els tràmits per a un expedient temporal que afectarà el 70% de la seva plantilla, unes 750 persones. La companyia, del grup Michelin, deixa operativa només el 60% de la seva xarxa.

Liwe Española

La firma tèxtil Liwe Española, que compta amb la marca Inside, ha tancat temporalment totes les botigues a Espanya i ha presentat un expedient de regulació temporal d’ocupació (erto) que afectarà 1.900 treballadors, cosa que suposa el 94% de la plantilla al país.

Segons va informar la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), aquesta decisió respon a l’estat d’alarma decretat pel Govern d’Espanya diumenge passat per contenir la propagació del coronavirus entre la població espanyola.

Adolfo Domínguez

La firma de moda ha activat un erto que afectarà 728 empleats després del tancament de les seves 188 botigues a Espanya des de la declaració de l’estat d’alarma a causa de la situació generada pel coronavirus. L’erto donarà cobertura als empleats espanyols, que representen un 61% de la plantilla del grup de moda, fins al mes de maig, en cas que el tancament dels punts de venda hagi de prolongar-se.

IAG (Iberia, Vueling, BA i Aer Lingus)

El grup aeri IAG –integrat per British Airways (BA), Iberia, Vueling i Aer Lingus i que preveu comprar Air Europa– va comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que reduirà la seva capacitat en un 75% a l’abril i maig i treballa per presentar un erto que afectaria 15.000 treballadors.  

Air Nostrum

L’aerolínia va anunciar un erto «per força major» a causa de l’impacte que la crisi sanitària del coronavirus «està tenint en l’economia en general i en el sector aeri en particular».

Burger King

Burger King, un dels principals actors de menjar ràpid també ha anunciat que procedirà a presentar un ERTO a Espanya, on compta amb una plantilla de 14.000 persones, després del tancament de tots els seus restaurants i la cancel·lació del seu servei de repartiment a domicili.

Primark

Primark farà un expedient de regulació d’ocupació temporal (erto) per als seus 7.000 empleats a Espanya. Primark va notificar aquest dilluns als sindicats l’inici de l’erto per força major a Espanya i ha ofert als seus empleats completar la prestació d’atur fins al 100% del salari mensual el març, així com no descomptar de les pagues extres la quantitat que pertoqui mentre els contractes de treball quedin suspesos, segons va informar CCOO.

Ryanair

L’aerolínia irlandesa Ryanair ha anunciat un ERTO a un total aproximat de 1.500 treballadors a Espanya, davant de les nombroses cancel·lacions de vols previstes per als pròxims dos mesos com a conseqüència de les restriccions imposades en diferents països europeus. Ryanair reduirà els vols en un 80% l’abril i el maig. La mesura de l’erto tindrà vigència fins a finals del mes d’abril. 

Renault

La firma automobilística ha decidit parar la producció de les seves quatre plantes a Espanya, en les quals treballen unes 10.000 persones. Ha decidit aplicar un erto que afectarà la pràctica totalitat de les plantilles.

Roca

Després de detectar sis contagis, la companyia de disseny, producció i comercialització de productes per a espais de bany va anunciar que suspèn l’activitat a les seves quatre fàbriques a Gavà-Viladecans. Així, l’empresa va comunicar aquest diumenge que «seguint la normativa, i per tal de protegir la salut de la plantilla del centre» presenta un erto que entrarà en vigor dilluns fins al 17 de maig, «tot i que podrà reduir-se o ampliar-se en funció de la pervivència de la causa que l’origina». El nombre d’afectats és de 449, sobre un total de 672 col·laboradors del centre de treball de Gavà-Viladecans.

Seat

Seat, l’empresa industrial més gran de Catalunya, ha presentat un erto per força major per a un màxim de 14.812 treballadors. La marca s’ha vist incapaç de fer front a les dificultats de producció i logístiques derivades del coronavirus. L’erto inclou la totalitat de la plantilla, tot i que s’aplicarà únicament a aquelles persones que hagin d’interrompre la seva activitat.

Tendam (Cortefiel, Pedro del Hierro)

Tendam, la firma de moda que compta amb marques com ara Cortefiel, Pedro del Hierro, Springfield, Women’secret i Fifty, ha notificat als sindicats l’inici d’un erto a Espanya, on compta amb una plantilla que s’acosta als 7.000 empleats, després del tancament de totes les seves botigues. L’erto afecta la plantilla de les més de 800 botigues de totes les seves marques que té a Espanya i els treballadors de les seves oficines centrals de Madrid i de Barcelona, i en queden exclosos els serveis mínims.

Zena Alsea (Vips, Starbucks, Domino’s Pizza)

El grup de restauració Zena Alsea, que compta amb marques com Vips, Starbucks i Domino’s Pizza, entre d’altres, ha iniciat els tràmits per plantejar un erto per a tota la seva plantilla a Espanya, que es compon de 22.000 treballadors. La firma ha tancat més de 1.000 restaurants i botigues. Segons la direcció, l’erto ha sigut l’única solució «que permetrà garantir la sostenibilitat del negoci a llarg termini».

Kostal Eléctrica

L’empresa Kostal Eléctrica ha registrat un erto per suspendre d’ocupació els seus 800 treballadors de la fàbrica de Sentmenat (Vallès Occidental). La firma de components per al sector de l’automoció ha iniciat aquesta mesura a causa de les afectacions sobre la seva cadena logística i la seva previsió d’una caiguda en el volum de producció del 25% en les pròximes setmanes, segons han confirmat tant des de l’empresa com per part de CCOO i UGT.

Magneti Marelli

L’empresa Magneti Marelli va ser de les primeres a optar per una suspensió d’ocupació davant les incipients afectacions logístiques ocasionades per la pandèmia del coronavirus. El fabricant de components per al sector de l’automoció va iniciar a mitjans de febrer un erto per als seus 493 treballadors de la planta ubicada a Barberà del Vallès (Vallès Occidental).

Ficosa

La multinacional Ficosa, especialitzada en components d’automoció, ha presentat un Expedient de Regulació d’Ocupació Temporal per a la planta de Viladecavalls, Barcelona, que afecta tota la seva plantilla, de 1.400 treballadors. La suspensió temporal d’ocupació va començar a aplicar-se dimarts, 24 de març, després d’acordar la direcció amb els sindicats complementar la prestació d’atur de la plantilla fins a un 80% del salari, segons han explicat fonts de l’empresa.

Lear Corporation

Notícies relacionades

Lear Corporation ha presentat diversos expedients de regulació temporal d’ocupació que afecten uns 1.100 treballadors de les seves plantes catalanes, dedicades a la fabricació de components per a l’automoció i situades a Valls (Tarragona), Martorell (Barcelona) i la Zona Franca de Barcelona. Segons han informat fonts dels comitès d’empresa d’aquestes factories, la multinacional ha presentat expedients de regulació temporal d’ocupació a les fàbriques que té a Espanya al·legant causa major, per la crisi del coronavirus.

Mercedes-Benz

La fàbrica de Mercedes-Benz a Vitòria ha presentat un expedient de regulació d’ocupació temporal per «força major» a causa de la parada a la producció industrial per la pandèmia del coronavirus que afecta al voltant de 4.900 treballadors. El comitè d’empresa ha criticat que l’erto presentat per la companyia no inclou cap «compensació» com sí que han contemplat altres empreses a Espanya i de la indústria automobilística.