IRPF 2019

La campanya de la renda més inoportuna

Hisenda argumenta que gairebé tres de cada quatre declaracions tenen dret a devolució

w-eco-renta-2019destacado

w-eco-renta-2019destacado

3
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No podia ser més inoportuna. Els contribuents no solen rebre mai la campanya de la renda amb els braços oberts, però la que comença dimecres que ve, 1 d’abril, no podia produir-se en pitjors circumstàncies, en plena declaració d’estat d’alarma per la propagació del coronavirus, amb gran part de la població confinada a casa seva, una paralització generalitzada de l’activitat econòmica i centenars de milers de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos). 

Malgrat les constants peticions d’una moratòria fiscal d’almenys tres mesos per patronals com Foment del Treball o Pimec, així com d’organitzacions com el Registre d’Economistes Assessors Fiscals (REAF) i altres entitats professionals i empresarials, Hisenda manté el calendari de la campanya en què cal ajustar comptes amb el fisc sobre els ingressos obtinguts el 2019.

El sindicat de tècnics d’Hisenda, Gestha, ha demanat que la campanya es prorrogui fins al setembre. D’aquesta forma, les persones grans –que són sobretot les que continuen optant per la via presencial– «podran rebre una atenció adequada i sense riscos per a la seva salut a les oficines de l’Agència Tributària, on ‘a priori’ es podran presentar els esborranys, amb cita prèvia, a partir del 13 de maig».

A partir del 3 d’abril

L’argument d’Hisenda  és que de les més de 20 milions de declaracions que es presentaran gairebé tres de cada quatre (més de 14 milions) tenen dret a devolució. L’objectiu, per tant, seguint aquesta tesi, és que es presentin telemàticament al més aviat possible per poder obtenir la devolució a partir del 3 d’abril. L’any passat, a la campanya corresponent al 2018, la primera en què es va suprimir la presentació en paper i es van sobrepassar els 20 milions de declarants, impulsats per la millora en l’ocupació, durant les dues primeres setmanes d’abril es van retornar 1.237 milions a poc més de dos milions de contribuents. I fins aquell moment s’havien confessat amb el fisc 3.248.000 declarants. A més, recorden, gairebé el 90% de les declaracions es presenten ja per internet.

Des de dilluns passat, 23 de març, es poden consultar ja les dades fiscals des de qualsevol dispositiu, ordinador, tauleta o ‘smartphone’, obtenir el número de referència i subscriure’s a l’‘app’ ‘Agencia Tributaria’. Una de les novetats és que la campanya ‘Li truquem’, mitjançant la qual Hisenda es posa en contacte amb el contribuent per telèfon prèvia petició per fer-li la declaració, es retarda fins al 7 de maig. Podrà sol·licitar-se a partir del 5 de maig. La campanya presencial començarà el 13 de maig, segons les previsions inicials, tot i que, ara per ara, les oficines de l’Agència Tributària estan tancades al públic a causa de la declaració de l’estat d’alarma.    

Fins a 14.000 euros

Pel que fa a la normativa, la campanya del 2019 presenta escasses novetats. En tot cas, una de les més rellevants és que els qui ingressen menys de 14.000 euros anuals no tenen l’obligació de presentar la declaració de l’IRPF quan tenen dos o més pagadors. Fins al 2018, la suma era de 12.643 euros. Al seu torn es manté l’obligatorietat de fer-ho per als qui ingressen més de 22.000 euros. A la campanya del 2018, que va tenir lloc la primavera de l’any passat, l’Agència Tributària va rebre un total de 20.695.003 declaracions, amb un increment del 3,5%, 14,5 milions de les quals (el 3,65% més) van tenir dret a devolució i 5,4 milions (el 2,55% més) van resultar a ingressar.

Notícies relacionades

Al llarg de la campanya, el fisc va ingressar 11.516 milions i va haver de tornar 10.596 milions, amb la qual cosa va resultar una quota diferencial de 920 milions. Els ingressos van experimentar un creixement del 15,3%, com a conseqüència de l’alça de les rendes que no estan subjectes a retenció, especialment, els augments patrimonials. L’import per devolucions va experimentar un ritme d’augment que va ser la meitat del dels ingressos, amb el 7,6%, segons les dades de l’Agència Tributària.  

Com en la campanya anterior, tots els contribuents, sigui quina sigui la naturalesa de les rendes que hagin obtingut durant l’exercici (de treball, de capital mobiliari o immobiliari, d’activitats econòmiques, guanys i pèrdues patrimonials, així com les imputacions de renda), podran obtenir l’esborrany de la declaració a través del servei de tramitació de l’esborrany/declaració (RentaWEB), després d’aportar, en el seu cas, determinada informació que els serà sol·licitada, o una altra informació que el contribuent pugui incorporar-hi.