pel confinament

Els tècnics d'Hisenda demanen prorrogar la campanya de la Renda fins a final de setembre

Les dates inicialment previstes són de l'1 d'abril al 30 de juny

Els tècnics d'Hisenda demanen prorrogar la campanya de la Renda fins a final de setembre

FERRAN SENDRA

Es llegeix en minuts

Europa Press

Els tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) demanen a l’Agència Tributària (AEAT) que prorrogui fins a finals de setembre el tancament de la campanya de la Renda, que començarà l’1 d’abril i inicialment finalitzarà el 30 de juny, a causa del confinament de la població espanyola per fer front a la propagació del coronavirus.

Els tècnics destaquen que l’AEAT s’alinearia amb el final del termini de la declaració de la Renda aprovat per la Hisenda foral de Guipúscoa i d’Àlaba, i les persones grans, que opten majorment per la via presencial, podrien rebre una atenció adequada i sense riscos per a la seva salut a les oficines de l’AEAT, on a priori es podran presentar els esborranys, amb cita prèvia, a partir del 13 de maig.

Així mateix, remarquen que la pròrroga facilitaria a 4,9 milions de declarants més que puguin acudir al seu assessor fiscal, entre els quals es trobarien els 3,1 milions d’autònoms, inclosos els del sector agropecuari, que han de recollir la documentació dels seus negocis, tenint en compte que al juliol els assessors estan centrats en les declaracions de l’impost sobre societats i que l’agost tradicionalment és un mes vacacional també per a l’assessoria tributària.

En el cas d’aquest col·lectiu, els tècnics d’Hisenda demanen un termini excepcional perquè els autònoms puguin renunciar al règim de mòduls abans del 20 d’abril.

Reforçar el ‘Pla Li Truqem’

De la mateixa manera, Gestha insta a reforçar l’assistència telefònica amb el ‘Pla Li Truquem’, mitjançant el qual durant la campanya passada es van atendre gairebé 563.000 declarants, així com a avançar l’inici previst del 5 de maig a la segona quinzena del mes d’abril per incrementar la presentació de declaracions per aquesta via i, d’aquesta forma, reduir la xifra dels més d’1,8 milions de persones que van acudir presencialment a les oficines de l’AEAT el 2019.

En qualsevol cas, els tècnics estimen que 14,8 milions de contribuents rebran gairebé 11.927 milions per les seves devolucions a partir del segon dia des que la sol·licitin, ja que el 70% de les declaracions surten a tornar i que el 87,7% de les mateixes es presenten amb el programa ‘Renda web’ de l’AEAT.

Reducció del rendiment anual en mòduls

D’altra banda, davant de l’escenari de crisi sanitària i econòmica, els tècnics demanen a la ministra d’Hisenda que autoritzi la reducció del rendiment anual dels empresaris en «mòduls» i permeti un nou termini perquè, de forma extraordinària, puguin optar a renunciar al règim d’estimació objectiva de l’IRPF i règim simplificat d’IVA abans del primer pagament del 20 d’abril.

Igualment, consideren que els contribuents que guanyen més de 60.000 euros a l’any (menys del 4% dels declarants) i no s’hagin vist especialment damnificats per la pandèmia, podrien mostrar la seva solidaritat, anticipant les seves declaracions a ingressar sense esperar a fer-ho en els últims dies de termini.

Lloguers

Et pot interesar

Quant als lloguers, Gestha assegura que l’AEAT provarà de fomentar el compliment voluntari i prevenir el frau dels lloguers en aquesta campanya demanant a l’inquilí que també ratifiqui el seu domicili fiscal, consigni la referència cadastral i indiqui que és arrendat.

Amb el mateix objectiu, el llogater haurà de declarar les despeses deduïbles amb un desglossament més gran i podrà completar un annex opcional per consignar el NIF de certs proveïdors d’aquestes despeses per agilitar les devolucions i evitar requeriments futurs.