MESURES PER PAL·LIAR LA CRISI SANITÀRIA

Impostos ajornats, zona blava gratis i supressió de quota de l'escola bressol: així reaccionen els ajuntaments al coronavirus

Aquestes són les principals mesures dels grans consistoris metropolitans per pal·liar des de l'àmbit local les conseqüències de la crisi sanitària

Han reaccionat al virus ciutats com Sabadell, Santa Coloma, Terrassa, Badalona, Sant Boi, Cornellà, Esplugues, l'Hospitalet o Mataró

badalona

badalona

4
Es llegeix en minuts
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

Des que Pedro Sánchez va anunciar l’estat d’alarma, i fins i tot abans, els grans ajuntaments metropolitans i de la segona corona barcelonina van començar a aplicar mesures per pal·liar les conseqüències econòmiques derivades de la crisi sanitària del coronavirus. Entre les més destacades hi ha l’ajornament d’impostos, la zona blava gratuïta i la supressió de quotes municipals, principalment, d'escoles bressol.

Que la zona blava deixés de ser de pagament va ser una de les primeres mesures que es van prendre en l’àmbit municipal. L’objectiu d’aquesta suspensió, més enllà de l’estalvi per als ciutadans, és evitar la rotació en l’aparcament i reduir així la mobilitat. Són moltes les ciutats que ho van posar en marxa: Sabadell, Santa Coloma, Terrassa, Badalona, Sant Boi, Cornellà, Esplugues, l’Hospitalet i Mataró, entre d’altres.

Més enllà de les zones blaves, dimarts passat, 17 de març, l’alcalde de Badalona, Álex Pastor, sol·licitava al Govern d’Espanya la flexibilització de la llei d’estabilitat pressupostària, amb l’objectiu que els consistoris poguessin destinar el superàvit dels últims tres exercicis a pal·liar els efectes perniciosos del coronavirus. No es va haver d’esperar molt, ja que hores més tard Sánchez anunciava la flexibilització de la regla de despesa com una de les mesures incloses en el seu pla de xoc econòmic.

No obstant, sectors empresarials com la patronal Cecot van demanar als ajuntaments catalans que, complementàriament a les mesures anunciades dimarts pel Govern, implementessin també accions vinculades als tributs locals, per sumar ajuts al teixit empresarial i els autònoms.

Ajornar els impostos municipals

La patronal proposava un paquet de cinc mesures, que passen per ajornar el pagament de tots els impostos municipals, reduir les taxes de residus i terrasses, i subvencionar l’IBI  i l’impost d’activitats econòmiques (IAE) de les empreses que acreditin que han hagut de paralitzar la seva activitat.

Com a resposta a la petició, alguns dels grans municipis de l’àrea de Barcelona ja han anunciat l’ajornament d’impostos i taxes municipals mentre duri l’estat d’alarma, com són els casos de Mataró i Santa Coloma de Gramenet. Per la seva banda, Badalona va aprovar dimecres passat, dia 18, ajornar el cobrament del conjunt d’impostos i taxes municipals subjectes a padró «que encara no s’han posat al cobrament» –com l’IBI, l’IAE o la taxa dels mercats setmanals. Respecte als tributs en període de cobrament voluntari, els terminis de pagament s’han prorrogat fins al 30 d’abril.

D’altra banda, des de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat afirmen que «s’està estudiant l’ajornament d’impostos» i «mirant com es pot fer» perquè cap treballador de les empreses contractades pel consistori, de forma directa o indirecta, «hagi de fer un erto».

Altres ciutats de l’àrea metropolitana, com Sant Boi i Esplugues, també han anunciat ja la suspensió d’impostos i tributs municipals i d’altres, com Cornellà de Llobregat, també estudien mesures d’aquesta índole.

Els impostos als ajuntaments vallesans

També els grans consistoris del Vallès Occidental han anunciat ajornaments en el cobrament d’impostos municipals. «Paralitzem el pagament de taxes, impostos i tributs mentre duri l’estat d’alarma i ampliarem el període de cobrament d’aquests impostos», explicava el mateix 17 de març l’alcaldessa de Rubí, Ana María Martínez.

A més, l’Ajuntament de Rubí té previst incrementar fins als 250.000 euros el fons de contingència municipal. La partida pressupostària, dotada actualment amb 100.000 euros, «s’ampliarà tan aviat com sigui possible a fi de donar resposta als perjudicis ocasionats a la ciutat com a conseqüència del coronavirus», expliquen des del consistori.

L’Ajuntament de Terrassa ja va anunciar diumenge 15 de març que estava estudiant l’ajornament o la prolongació d’impostos i taxes municipals. També ha demanat als propietaris de locals comercials que deixin de cobrar el lloguer als llogaters mentre duri l’emergència sanitària. Com a contrapartida, el consistori els bonificarà proporcionalment la quota de l’IBI pel temps que es prolongui aquesta mesura.

Per part de l’Ajuntament de Sabadell, ara per ara s’ha aprovat l’ampliació del pagament de l’impost de vehicles i la taxa de guals fins al 5 de maig i l’IBI fins al 31 de juliol; també s’han suspès els embargaments per deutes amb l’Ajuntament. A més, el consistori i representants de les principals entitats econòmiques de Sabadell mantenen reunions telemàtiques per analitzar conjuntament les mesures d’àmbit econòmic.

Quotes de serveis municipals

Notícies relacionades

Així mateix, alguns consistoris han apostat ja per la suspensió de les quotes dels serveis municipals que no es podran prestar mentre continuï actiu l’estat d’alarma. Sabadell va ser un dels primers municipis a aplicar aquesta mesura, que en el seu cas afecta les escoles bressol municipals, l’Escola de Música i Conservatori, l’Escola Illa, el gimnàs i piscines municipals Joan Serra.

També Barcelona va adoptar una mesura semblant més tard. A més, altres municipis, com Mataró, Sant Boi de Llobregat, Esplugues i Santa Coloma, han aprovat propostes similars. Santa Coloma, per exemple, no passarà a cobrament a les famílies la quota de l'escola bressol corresponent fins que cessi l’estat d’alarma.

L’estalvi de la Fira d’Espàrrecs de Gavà, per a autònoms i comerços

L’Ajuntament de Gavà ha acordat la suspensió de la 67a Fira d’Espàrrecs, que s’havia de celebrar de l’1 al 3 de maig. La decisió s’ha pres en consens amb la Cooperativa Agropecuària de Gavà i obeeix a «la importància d’adoptar totes les mesures necessàries per lluitar contra la propagació del coronavirus».