Crisi del coronavirus

Els sindicats denuncien un milió d'acomiadaments i exigeixen prohibir-los temporalment

CCOO i UGT insisteixen en la necessitat de generar prestacions extraordinàries per a les treballadores de la llar, les cuidadores i els aturats sense subsidi

Les centrals anticipen una destrucció d'ocupació «sense precedents» i que podria tancar el març amb més d'un milió de nous aturats

rosas50754660 ccoo unai sordo ugt pepe alvarez191105164737

rosas50754660 ccoo unai sordo ugt pepe alvarez191105164737 / Marta Fernandez Jara

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els sindicats CCOO i UGT han plantejat públicament aquest dijous al Govern que aprovi una bateria de mesures excepcionals per frenar l’onada d’acomiadaments  i extincions de contracte que hi ha des de l’inici del confinament. Una prohibició transitòria dels cessaments, l’encariment de les indemnitzacions o condicionar els ajuts públics a la salvaguarda de l’ocupació són alguns dels instruments que han posat sobre la taula aquest dijous els secretaris generals de les centrals amb representació majoritària. Per a les dades d’ocupació que es faran públiques la setmana que ve auguren unes xifres «sense precedents», que podria superar el milió de nous aturats. Els sindicats també han insistit al Govern que aprovi tan aviat com sigui possible subsidis extraordinaris per als col·lectius fins ara exclosos de les mesures pal·liatives del Govern: treballadores de la llar, cuidadores i aturats sense prestació.

Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT) han fet públiques aquest dijous a través d’una roda de premsa virtual les mesures que ja van traslladar directament al Govern en la reunió que van mantenir per videoconferència la setmana passada. «Estem desil·lusionats i sorpresos per la quantitat d’acomiadaments que hi està havent al nostre país», ha afirmat Álvarez. «Espremem la llei perquè aquesta via es tapi», ha apuntat Sordo. Les centrals han alertat que, al marge de l’allau d’expedients de regulació temporal d’ocupació (ertos), moltes companyies estan efectuant cessaments i accelerant extincions de contracte de treballadors temporals.

Per frenar aquesta onada de destrucció d’ocupació, CCOO i UGT han instat el Govern a aprovar mesures extraordinàries tan aviat com sigui possible, és a dir, ja sigui en el Consell de Ministres datat per a aquest divendres o per al de dimarts que ve. Fan aquesta proposta perqiè, malgrat que CCOO i UGT van consensuar amb la Ceoe i el Govern una agilitació i àmplia exempció de quotes per a les empreses que optessin per un erto enfront del coronavirus, moltes companyies estan optant per la via de l’extinció definitiva dels contractes.

En aquest sentit, les centrals proposen una moratòria dels acomiadaments, similar a la que ha aprovat Itàlia. També veuen com una solució encarir les indemnitzacions en cas de cessament o venciment d’un contracte. Per a aquest mecanisme Sordo ha parlat de 45 dies per any treballat i un pagament mínim equivalent a l’SMI, tot i que ha reconegut que encara no han traslladat una proposta concreta a l’Executiu. Els màxims representants de CCOO i UGT també han plantejat condicionar l’accés de les empreses a aquests 200.000 milions d’euros d’ajuts anunciats pel president del Govern a un compromís de salvaguarda de l’ocupació.

Estendre amb urgència l’«escut social»

Notícies relacionades

Mínima destrucció d’ocupació i tancaments d’empreses, així com rendes per transitar el que duri la pandèmia i les seves derivades. Aquest ha sigut l’esquema general que han dibuixat els líders de les centrals amb representació majoritària. I per a això, a part d’exigir al Govern mecanismes per frenar l’extinció de contractes, han insistit a ampliar la cobertura de l’«escut social» que va anunciar Sánchez la setmana passada. Els col·lectius implicats els va enumerar dilluns passat la vicepresident econòmica, Nadia Calviño: treballadores de la llar, cuidadores i aturats sense dret a prestació.

Per protegir aquests col·lectius de l’actual crisi, en què els sindicats assumeixen unes xifres de destrucció i suspensió d’ocupació «sense precedents», Sordo i Álvarez han instat el Govern a accelerar les mesures sobre les quals ja està treballant. Les va esmentar, sense concretar-les, dimecres passat el ministre d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luís Escrivá: ingrés mínim vital i subsidi extraordinari per a les treballadores de la llar.