enquesta clau

L'activitat comercial s'enfonsa al març a la zona euro

L'índex de gestors de compres apunta a una caiguda del PIB en taxa trimestral del 2%

zentauroepp52822798 an elderly man looks around in an empty street in paris  tue200317155524

zentauroepp52822798 an elderly man looks around in an empty street in paris tue200317155524 / Francois Mori

1
Es llegeix en minuts

L’activitat comercial de la zona euro es va esfondrar al març quan la pandèmia de coronavirus s’ha estès per Europa i al món i ha causat estralls en botigues i restaurants, i les oficines han hagut d’abaixar les persianes. L’índex de gerents de compres (PMI) compost de la zona euro, considerat un bon indicador de la salut econòmica, es va desplomar a un mínim històric de 31,4 aquest mes des del 51,6 de febrer, la seva caiguda més gran en un mes des que va començar l’enquesta a mitjans de 1998.

Aquesta lectura va estar per sota de tots els pronòstics en les enquesta prèvies que reflectien una predicció mitjana de 38,8. «L’activitat comercial en tota la zona euro es va esfondrar el març en una mesura molt superior a la vista fins i tot en l’apogeu de la crisi financera mundial», va dir Chris Williamson, economista en cap de negocis d’IHS Markit, organisme que elabora l’índex. «S’han observat forts descensos a França, Alemanya i a la resta de la zona de l’euro a mesura que els governs han pres mesures cada vegada més dures per contenir la propagació del coronavirus».

Indicatiu de la caiguda del PIB

«El PMI de març és indicatiu d’una caiguda del PIB a una taxa trimestral del voltant del 2%, i clarament hi ha marge perquè la recessió s’intensifiqui encara més», va dir Williamson.

Notícies relacionades

L’activitat en la indústria de serveis, dominant en el bloc de l’euro, es va contreure a la taxa més alta en la història de més de dues dècades de l’enquesta. El seu PMI va baixar 28,4 des de 52,6, per sota de tots els pronòstics a l’enquesta de Reuters. Les empreses han recorregut a la reducció de preus per primera vegada en més de tres anys i l’optimisme va caure a un mínim. L’índex d’expectatives comercials es va situar en 34,8 en comparació amb el 61,3 del mes passat.

Les fàbriques es van veure menys afectades, amb el PMI manufacturer caient a 44,8 des de 49,2, el seu nivell més baix des de juliol del 2012, però per sobre de les expectatives a l’enquesta. Les fàbriques al bloc de la moneda única han reduït personal, les existències de matèries primeres i han completat els retards de treball a mesura que la demanda disminuïa. L’índex de noves comandes va ser de 38,2 en comparació amb el 49,4 del mes passat, un mínim de gairebé 11 anys.