El dia després de la pandèmia

La crisi del coronavirus deixa en l'aire la recuperació dels salaris

El diàleg social entre patronal i sindicats queda parat per la pandèmia i debats com la derogació de la reforma laboral o les revisions salarials pactades als convenis hauran d'esperar

zentauroepp51878855 economia  yolanda diaz sindicatos patronal200122180120

zentauroepp51878855 economia yolanda diaz sindicatos patronal200122180120 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’actual pandèmia del coronavirus ha tancat escoles, centres de dia, fàbriques, hotels i restaurants per tot el país, també ha paralitzat l’agenda legislativa del Govern, així com la negociació col·lectiva entre patronal i sindicats. La crisi oberta pel Covid-19  i els seus perniciosos efectes sobre l’economia deixa en l’aire la tendència a l’alça que arrossegaven els salaris des del 2019 i la conseqüent recuperació de poder adquisitiu per a les butxaques dels treballadors, després d’una dècada de grisos ascensos, quan no retrocessos. Tot diàleg entre Govern, patronal i sindicats al marge del coronavirus ha quedat suspès, com la relació laboral de centenars de milers de treballadors afectats per expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO) en les últimes setmanes.

La fotografia del dia després del confinament és una incògnita per als agents socials. La prioritat entorn de la qual s’han conjurat ara per ara patronals i sindicats és en mantenir l’ocupació. «Si acabem l’any amb el mateix número d’ocupats que amb el que el vam començar serà una bona notícia», apunta la secretària d’acció sindical de CCOO, Mari Cruz Vicente. «Si es pot salvar la temporada turística la recuperació serà més ràpida. Tot i que a mitjà termini em preocupa la indústria», apunta el secretari general d’UGT, Pepe Álvarez.

«Clarament les previsions de creació d’ocupació que es feien a principis d’any s’hauran de revisar. En qualsevol cas, és important evitar que l’economia es pari», declara el president de la CEOE, Antonio Garamendi. El factor ocupació és clau en la variable salaris, ja que com més nociva en termes d’ocupació sigui la crisi del coronavirus, més complex serà per als agents socials abordar altres qüestions des de les taules de diàleg social. CEOECepymeCCOO i UGT tenen pendent abordar les referències salarials del nou Acord Estatal de Negociació Col·lectiva (AENC) per als pròxims tres anys. La forquilla pactada fins ara era d’entre el 2% i el 3% i els convenis col·lectius pactats durant el 2019 van complir l’acordat. El seu increment mitjà va ser del 2,3%, el més alt en l’última dècada.

¿És possible compatibilitzar uns increments salarials a l’alça i la recuperació de l’ocupació? «Seria un error considerable que els salaris no continuessin pujant. És necessari per mantenir el consum intern i sense aquest no hi haurà creixement», replica el secretari general d’UGT. «Es pot compatibilitzar, tot i que tothom hem de fer un esforç i la prioritat és mantenir l’ocupació», reconeix la dirigent de CCOO.

Des de la patronal no entren a valorar aquest escenari. «Els salaris van aparellats tant a la situació particular de les empreses com la productivitat. És aviat per saber-ho, ja que no sabem fins on arribarà aquesta situació de frenada econòmica», afirma Garamendi. Allà el dirigent patronal reitera la demanda empresarial d’ajornament d’impostos i garanties de finançament per evitar que els tancaments temporals d’empreses no es converteixen en definitius. 

Derogació en pausa de la reforma laboral

Notícies relacionades

De la mateixa manera que el coronavirus ha paralitzat la negociació col·lectiva, també ha deixat en guaret les reformes del marc laboral preteses pel Govern. Ampliar la ultraactivitat, recuperar la prioritat aplicadora del conveni sectorial sobre el d’empresa o limitar la subcontractació i les seves condicions són els principals temes que la ministra de Treball, Yolanda Díaz, va prometre tenir legislats en una primera fase de la legislatura; que abans del coronavirus apuntava com tard al setembre.

Els sindicats llegeixen aquests canvis segons la variable salaris, ja que els consideren claus per mantenir l’empenta a l’alça dels sous després de la pandèmia del Covid-19. «Derogar la reforma laboral és una cosa que no necessita recursos públics i evita que les empreses tirin a la baixa els salaris», apunta la secretària d’Acció Sindical de CCOO. La patronal, per la seva banda, tira de la variable ocupació. «Si alguna cosa ha posat en evidència l’actual crisi sanitària, és que les empreses necessiten marcs laborals flexibles per adaptar-se a qualsevol eventualitat i que la seva activitat i l’ocupació pateixin el menys possible. Una tornada a un marc més rígid farà més difícil crear ocupació necessària després d’aquesta crisi», afirma el president de CEOE.