Coronavirus

El Govern anuncia el tancament de terminals a Barajas i al Prat

Aena concentrarà l'activitat de Barajas a la terminal T4 i la del Prat als mòduls A i D de la T1

Renfe vendrà el 10% dels bitllets de l'AVE i llarga distància habituals i redueix a la meitat els de Rodalies

zentauroepp52818301 barajas coronavirus200317114151

zentauroepp52818301 barajas coronavirus200317114151 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern posa en marxa una dràstica reducció del transport aeri. El gestor aeroportuari Aena procedirà a reduir al màxim les seves operacions a tots els aeroports espanyols. L’aeròdrom de Madrid-Barajas traspassarà totes les operacions de la T2 i T3 a la Terminal 1 madrilenya i, posteriorment, tancarà les tres i la T4S per centrar tota la seva operació en la T4, segons ha informat el ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos.

El Consell d’Aena, que se celebrarà aquest dimarts, donarà llum verda a aquest pla que es posarà en marxa de manera gradual «en els pròxims dies». En el cas de Barcelona-el Prat, el procés de concentració el portarà a limitar la seva connectivitat a la T1, a les zones A i D, i tanca l’operativa a la terminal T2, mentre que a Palma de Mallorca es mantindran operatives únicament les terminals B i D. 

A més, segons ha informat Aena en un comunicat posterior, a Gran Canària es tancaran dues terceres parts de l’edifici terminal. A Tenerife Sud, s’operarà en una única planta. A Lanzarote, s’operarà amb la T2, actualment dedicada a vols interinsulars. Aquesta serà la tònica de la resta d’aeroports de tota la xarxa: mantenir en servei només les infraestructures indispensables, tenint en compte que les operacions aèries són «testimonials» en l’actualitat, segons les paraules del ministre.

Aquest cap de setmana, les operacions s’han reduït entre un 86% i un 90% als aeroports espanyols. S’han registrat 165 vols a Madrid, 91 a Barcelona i 587 a Palma, mentre fa un any els vols en el mateix cap de setmana van ser 1.150 a Madrid, 900 a Barcelona i 326 a Palma.

A més, el ministre també ha anunciat que s’adaptaran els horaris i l’ús de les instal·lacions a la nova operativa i aquelles activitats comercials que no puguin estar en ús quedaran exemptes del pagament de les rendes d’aplicació durant període d’activitat. És a dir, Aena no cobrarà lloguers als comerços que hagin de tancar, una mesura que també s’estén als establiments tancats per coronavirus a les estacions de ferrocarril d’Adif

Ábalos ha descartat posar en marxa més mesures de tancament d’aeroports ja que, segons el seu parer, «queda molt poc marge per a la mobilitat». «No fa falta més de les mesures que acabo d’anunciar perquè pràcticament això és un confinament, ha assegurat el ministre, qui ha recordat que aquestes mesures no afecten el transport de mercaderies –necessari per garantir subministraments bàsics– que manté la seva operativa amb normalitat.  

L’AVE, al 10%

Aquest dimecres es publicarà una ordre ministerial que reduirà l’oferta de bitllets de l’AVE i llarga distància fins al 10% de l’habitual, segons ha informat el ministre. Renfe reduirà la seva oferta d’aquests trens fins a situar-la al 30%, però com que únicament s’ocupen un terç de les places, l’oferta final serà suposarà una reducció del 90% respecte al que era habitual fa unes setmanes, ha explicat Ábalos. La companyia s’està posant en contacte amb els viatgers que poguessin veure’s afectats per aquesta mesura i els ressitua en altres trens.

Notícies relacionades

La demanda actual de la companyia de ferrocarril espanyola ha caigut un 95% sobre l’habitual i l’ocupació s’ha situat per sota del 10%, segons ha informat Renfe. «La reducció de la mobilitat ha sigut tal que podem concloure que estem pràcticament confinats i les mesures de restricció funcionen», ha celebrat el ministre. 

A més, respecte a Rodalies, l’únic mitjà de transport que mantenia la seva operativa al 100%, Ábalos ha anunciat una reducció del 50% en les hores hores vall (menor demanda) i fins al 80% de freqüències en hores punta «per garantir necessària distància entre passatgers». 

Defensar l’«espanyolitat» d’Iberia

El ministre ha defensat l’«espanyolitat» d’Iberia com a una cosa fonamental per al Govern. «És fonamental mantenir la bandera espanyola», ha dit, al ser preguntat per una possible divisió del grup IAG a causa de la crisi derivada del coronavirus.