40.000 llocs de treball en l'aire

Els productors de plantes donen l'any per perdut

Fins al 70% de les vendes de l'any es fan entre març i maig

Els empresaris calculen que les pèrdues són d'uns 125 milions d'euros a Catalunya

52895656 601

52895656 601

3
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

El sector de flors i plantes vives ornamentals dona l’any per perdut. A Espanya es calcula que 40.000 llocs de treball estan en l’aire. A Catalunya en són uns 2.000. És el sector agrari més afectat per la crisi derivada del virus Covid-19 al tenir una caiguda total del consum a nivell nacional i internacional, cosa que suposarà la fallida de tots els vivers i centres de jardineria existents a Espanya, segons la patronal del sector Fepex

Pep Itxar, productor de plantes del Maresme, és un exemple dels empresaris afectats. Gestiona una propietat d’unes dues hectàrees amb vuit empleats. «El març i l’abril es donen per perduts, i el pitjor de tot és que dubto que després del confinament es recuperi l’activitat», explica. Confessa que en només dos mesos de primavera, març i abril, sol facturar el 50% dels ingressos de l’any (uns 600.000 euros). Ha mantingut el 40% de la plantilla amb horari reduït, però reconeix que haurà d’afrontar un erto a partir d’abril. «La situació arriba a tots els productors en un mal moment, amb la tresoreria baixa i deutes importants». 

El secretari tècnic de l’Associació de Viveristes de Barcelona, Pol López, calcula que «l’impacte econòmic directe en les explotacions catalanes serà d’uns 125 milions d’euros, ja que entre el 60% i el 70% de la facturació anual es concentra entre els mesos de març, abril i maig i els mercats estan tancats». Mercabarna, per exemple, va tancar el mercat de plantes i flors des del primer dia de confinament. 

Festes suspeses

Fepex ha plantejat el Ministeri d’Agricultura que s’aprovin mesures extraordinàries urgents, entre les quals figuren un règim extraordinari de retirades del mercat i una línia de liquiditat ICO per als vivers. Al costat de l’enfonsament del consum a les llars i els tancaments dels punts de venda, tant a Espanya com a la UE, el sector també s’ha vist privat de les vendes unides a les festes tradicionals com les Falles, Setmana Santa i el Dia del Pare, provocant una situació de fallida total, sense existir perspectives de recuperació en els pròxims mesos.

Crèdits tous

Segons el secretari general de Fepex, Jose María Zalbidea, la situació és tan greu que la majoria dels productors, vivers, centres de jardineria donen per perduda aquesta campanya i l’únic que esperen és obtenir prou liquiditat per endeutar-se i seguir l’activitat els pròxims mesos. Sent l’únic sector agrari que no disposa d’ajuts de la PAC, l’aprovació mesures extraordinàries de gestió de crisi mitjançant un règim extraordinari de retirades del mercat, que siguin compensades a preus de mercat, obert a totes les empreses afectades que acreditin la seva activitat comercialitzadora i que s’estableixin procediments administratius àgils que facilitin la seva gestió. Així mateix, Fepex ha demanat l’establiment de manera immediata una línia de liquiditat ICO per als vivers, similar en el seu contingut a l’adoptada en ocasions per a altres sectors, a fi de facilitar als productors el trànsit en la pròxima campanya.

Ertos

Notícies relacionades

Fepex ha plantejat també l’accés del sector de vivers a les mesures excepcionals en relació amb els procediments de suspensió de contractes i reducció de jornada a causa de força major recollides al Reial Decret 8/2020 i incloure en la línia de l’assegurança agrària de flors i plantes l’aparició del coronavirus entre els riscos extraordinaris que pot cobrir el Consorci de Compensació.

Pes en l’economia

Els productes de l’horticultura ornamental representen un 3,2% de la producció vegetal final (PVF), amb una superfície cultivada que ascendeix a aproximadament a 4.500 Ha, amb un valor de la producció nacional en origen de més de 1.000 milions d’euros, sent les principals comunitats productores: Andalusia, el País Valencià, Catalunya, Canàries, Galícia, Aragó i Múrcia. La rendibilitat social de la producció és molt elevada, atès l’alt contingut en mà d’obra que s’incorpora i suposa al voltant de 40.000 llocs de treball concentrats en zones on la dependència d’aquest sector és molt alta.