Crisi del coronavirus

152.230 afectats per ERTOs a Catalunya la primera setmana de confinament

Un total de 8.640 empreses han iniciat els tràmits per realitzar una suspensió temporal d'ocupació

L'agilitació dels expedients habilitada pel Govern dispara al 369% el nombre de treballadors afectats

zentauroepp52718135 coronavirus barcelona200310192226

zentauroepp52718135 coronavirus barcelona200310192226 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La primera setmana de confinament deixa un balanç de 8.640 empreses que han iniciat els tràmits per fer un expedient de regulació temporal d’ocupació (ERTO) i un total de 152.230 treballadors afectats a Catalunya. Així ho constaten les xifres actualitzades aquest divendres pel Departament de Treball de la Generalitat, que constaten un repunt del 369% entre divendres i dijous; després de l’aprovació per part del Govern central de les noves mesures per agilitar aquests expedients.

L’increment de treballadors involucrats en un ERTO s’ha disparat en la recta final de la setmana, especialment des de dimecres passat, quan el Govern va publicar al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) el seu segon paquet de mesures extraordinàries per pal·liar els efectes del coronavirus sobre l’economia. Una d’aquestes era l’agilitació dels processos d’ERTO, una protecció més elevada per a tots els treballadors afectats i una exoneració d’entre el 100% i el 75% de les cotitzacions a la seguretat social per a les empreses en cas de poder acreditar causa de força major. 

Notícies relacionades

Les grans firmes del sector de l’automoció, pel volum de plantilles que maneja i les dificultats logístiques que arrossega, està engreixant l’estadística. Marques com ara Seat, Nissan, Gestamp i Ficosa es compten entre la llista d’empreses afectades, a més de gran part del seu perímetre de proveïdors.

A les dades d’afectats del Departament de Treball caldria afegir aquells treballadors empleats en empreses que operen a nivell estatal i que estan registrant els seus propis ERTO al Ministeri de Treball. Són els casos de cadenes com ara Burger KingIberia i Globalia, entre d’altres. Només aquestes tres companyies superen els 40.000 treballadors afectats. El Ministeri de Treball, de moment, no ha facilitat xifres referent a això.