Pla de xoc

Prohibit canviar de companyia telefònica durant l'estat d'alarma

El Govern suspèn les portabilitats (canvi d'operadora mantenint el número) entre 'telecos'

Les operadores no podran fer campanyes comercials que impliquin portabilitats

bbvaia

bbvaia

1
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

No serà possible canviar de companyia telefònica durant el pròxim mes o el temps que duri la crisi del coronavirus. Així ho estableix el decret publicat aquest dimecres al BOE en el qual se suspenen mentre estigui en vigor l’estat d’alarma totes les operacions de portabilitat de numeració fixa i mòbil.

És a dir, no es podrà canviar de companyia els números de telèfons fixos i mòbils que no ho hagin sol·licitat fins a l’entrada en vigor del decret (aquest dimecres), tret de casos excepcionals de «força major». A més, els proveïdors d’aquests serveis –Telefónica, Vodafone, Orange, MásMóvil, Euskaltel i moltes altres companyies– no podran fer campanyes comercials de contractació de serveis que requereixin «la portabilitat de numeració».

El motiu, segons explica el decret, és que la portabilitat –– mecanisme pel qual els clients poden canviar d’operador de telefonia de forma gratuïta mantenint el mateix número-– podria incrementar la necessitat dels usuaris de desplaçar-se «físicament» als centres d’atenció presencial a clients o de realitzar intervencions físiques als domicilis dels clients per mantenir la continuïtat en els serveis.

9,5 milions de portabilitats el 2019

Notícies relacionades

El 2019, al voltant de 7,3 milions d’usuaris de números de telèfon mòbils van canviar d’operador, mentre que la portabilitat fixa va anotar un total de 2,2 milions d’intercanvis. Després de la guerra pel ‘futbol’ de les telecos, es va posar en marxa una acarnissada batalla pel ‘low cost’ amb l’expansió d’agressives tarifes entre les companyies que es congelarà per l’actual pandèmia.

Segons les últimes xifres de la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), el mes de desembre de 2019 es van produir 581.518 portabilitats en telefonia fixa amb saldos positius del grup MásMóvil i els operadors mòbils virtuals (OMV), mentre que Movistar, Orange i Vodafone (77,8% del total de línies mòbils al mercat) van presentar saldos negatius. En telefonia fixa, es van produir 177.981 canvis d’operador.