efectes del coronavirus

Allau d'ERTO a les indústries i els serveis

Els acomiadaments temporals afecten uns 60.000 treballadors en només dos dies

 

  / NURIA PUENTES

2
Es llegeix en minuts
Xavier Pérez

La propagació del coronavirus està castigant la capacitat de producció industrial de tots els sectors del país. Només a Catalunya ja s’havien presentat 88 expedients de regulació temporal d’ocupació (ERTO), afectant més de 20.000 treballadors a tota la comunitat, que puja a un

mínim de 60.000 si s’hi afegeixen els d’altres autonomies. L’aplicació dels expedients s’està generalitzant a tot Espanya i la xifra pot anar augmentant en el moment en què es coneguin al detall les mesures que surtin avui del Consell de Ministres, que presumiblement rebaixaran el període de consultes de 15 a 7 dies, podent ampliar la cobertura de les prestacions d’atur durant el temps que duri l’aplicació de l’expedient. Automoció, restauració i aerolínies són els sectors més castigats.

AUTOMOCIÓ

Seat, la marca espanyola del Grup Volkswagen va presentar dilluns la proposta de l’obertura d’un ERTO per als 14.800 treballadors de la planta de producció de Martorell argumentant una causa de força major. L’ERTO de Seat és el més gran per volum dels fabricants d’automoció que donen feina a unes 66.000 persones a Espanya. En total, a l’espera de conèixer les decisions d’avui del Consell de Ministres (com el cas de Nissan, Ford o del Grup PSA), ja són gairebé 33.000 els treballadors afectats. A banda de Seat, també han acordat l’obertura d’un expedient similar, entre altres, Renault (per a les seves quatre plantes amb unes 10.000 persones) i Volkswagen (4.800 treballadors).

Quant a les aturades de producció, les 17 plantes espanyoles del sector han tancat, la majoria ho han fet per falta de subministraments i absència de personal pel confinament decretat. La durada de la mesura, a l’espera de veure l’evolució de la crisi del coronavirus, no s’ha especificat en la majoria dels casos tret del grup PSA que està parant les seves tres fàbriques espanyoles (Madrid, Figueruelas a Saragossa i Vigo) al llarg d’aquesta setmana. El mateix passa amb els principals proveïdors del sector de l’automòbil, que suposa el 10% del PIB espanyol.

SERVEIS

Burger King, un dels principals actors de menjar ràpid també ha anunciat que procedirà a presentar un ERTO a Espanya, on compta amb una plantilla de 14.000 persones, després del tancament de tots els seus restaurants i la cancel·lació del seu servei de repartiment a domicili. Per la seva banda, Tendam, que agrupa Cortefiel, Pedro del Hierro, Springfield, Women’secret i Fifty, presentarà un ERTO que afecta 7.000 treballadors.

 

AEROLÍNIES

L’aerolínia irlandesa Ryanair que aquest dilluns ha traslladat als sindicats la decisió d’aplicar un ERTO a prop d’un total de 1.500 treballadors a Espanya. L’aerolínia es va posar en contacte amb els sindicats via videoconferència ahir al matí per anunciar-los la posada en

Notícies relacionades

marxa d’aquest procediment davant les nombroses cancel·lacions de vols previstes per als

pròxims dos mesos com a conseqüència de les restriccions imposades a diferents països europeus. Ryanair reduirà els vols en un 80% l’abril i el maig. La mesura de l’ERTO tindrà vigència fins a finals del mes d’abril.