efectes del confinament

Supermercats plens el primer dia d'estat d'alarma

Les aglomeracions detectades a les botigues d'alimentació auguren lleixes buides al final del dia

whatsapp-video-2020-03-14-at-112907 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso

Supermercats plens i carretons de comprar pels carrers el primer dia d’estat d’alarma a Catalunya. Aquest ha sigut l’aspecte de Barcelona, per exemple, a partir de les nou del matí, hora d’obertura de les botigues d’alimentació. La tendència d’aglomeracions als comerços d’alimentació percebuda des de fa dues setmanes i aguditzada des de dimecres s’ha repetit una altra vegada aquest dissabte, anunciant lleixes buides al final de la jornada. Seguiu les últimes notícies en directe de l’estat d’alarma. 

Farmàcia de Barcelona aquest primer dia d’estat d’alarma, amb més mesures de seguretat.

A més de l’afluència elevada de persones a les botigues d’alimentació i el tancament de la resta de comerços, s’ha percebut aquest dissabte un increment de l’afluència de compradors a les farmàcies, que en bon nombre han incrementat les mesures de seguretat per evitar contagis en un context laboral d’elevat estrès. 

Aquesta setmana les vendes de productes de gran consum, alimentació, begudes i drogueria s’ha disparat el 180% i aquest dissabte tot indica que les llargues cues es repetiran. Malgrat això, tant l’Administració com el sector reiteren que les botigues d’alimentació seguiran obertes i les cadenes de subministrament en qualsevol cas funcionen perfectament.

El sindicat UGT ha ressaltat el paper dels treballadors de supermercats que estaran oberts per atendre la necessitats de la ciutadania. En aquest sentit, des d’UGT s’ha demanat als clients de supermercats i grans magatzems «que siguin solidaris amb la situació d’aquests professionals i demostrin la seva empatia en un context d’excepcionalitat, contribuint així a millorar la qualitat de la seva feina en unes condicions d’estrès que estan gestionant amb enteresa i professionalitat».

En vista de les aglomeracions de persones detectades als voltants i a l’interior de determinats supermercats, la Comunitat de Madrid, l’Agència de Seguretat i Emergències va recomanar als ciutadans extremar les mesures de prevenció, respectant la distància d’almenys un metre entre persones.

La policia local té ordre de regular l’accés de la gent per evitar l’acumulació de persones. La Comunitat de Madrid insta «la calma» i recorda que els subministraments bàsics estan garantits. Per assegurar el correcte proveïment dels establiments comercials d’alimentació i béns de primera necessitat s’han suspès les limitacions municipals a Madrid relacionades amb la circulació o la descàrrega de camions de proveïment de mercaderies.

Notícies relacionades

Aquesta setmana l’augment de les compres es va apreciar en tots els canals de distribució, i destaquen les de productes de drogueria/perfumeria, ‘online’ i híper/súper. En el cas de drogueria i perfumeria, les vendes s’han incrementat fins al 245%, segons la consultora Kantar. En canvi, als petits comerços d’alimentació la situació era d’activitat però sense grans aglomeracions, amb ciutadans fent torn fora dels establiments per evitar contagis.

La despesa més important es detecta a les botigues de proximitat, que van incrementar les vendes el 190% contra l’increment del 160% dels hipermercats i supermercats. El grup demogràfic més preocupat pel brot de coronavirus és el de les persones majors de 75 anys, una cosa perceptible en el comerç.