informe econòmic

¿Com afectarà el coronavirus les economies avançades?

Espanya serà el país de l'eurozona que més creix, Itàlia i França entraran en recessió

zentauroepp52761843 madrid200313093315

zentauroepp52761843 madrid200313093315 / Ricardo Rubio

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

La crisi econòmica provocada pel coronavirus llastarà el creixement de les economies avançades fins a un 0,9% anual el 2020, davant l’1,5% previst. Aquesta estimació representa el seu menor avenç des del 2009, any en què el producte interior brut (PIB) de mitjana es va contreure un -3,3%. Aquestes són les expectatives econòmiques realitzades per Singular Bank, entitat participada pel grup inversor internacional Warburg Pincus.

El departament d’anàlisi de l’entitat financera estableix determinades previsions de creixement per a les grans economies mundials, començant per l’eurozona, a partir dels plans d’estímuls anunciats per organismes internacionals i països. En aquest sentit, destaca que el grup dels països de l’euro estaria més afectat per la seva exposició al comerç mundial i la contracció del sector turisme. En concret, preveu que registrarà el seu menor creixement des del 2012, amb un avenç del PIB de 0,6% anual davant l’1,2% previst a començaments d’any. No descarta, no obstant, que l’eurozona entri en recessió tècnica en el primer semestre. 

Un dels elements que contribueixen en aquesta evolució econòmica és l’actual situació d’Itàlia, que ha estès les restriccions de moviments i l’activitat comercial a tot el país. Els analistes situen el país en recessió el 2020.

Per a Alemanya es preveu un nou any d’estancament econòmic, mentre que a França l’avenç del seu PIB retrocedirà fins a un 0,7% anual. No obstant, Espanya continuarà liderant el creixement, si bé en una primera estimació aquest se situaria en un 1,3% anual, el menor des del 2014.

Per la qual fa als Estats Units, el país que governa Donald Trumpo registraria un creixement d’un 1,5% anual, davant l’1,8% anual estimat a començaments d’any. Mentre que el Japó afronta una nova situació de recessió, amb una caiguda del 0,3% anual.

Economies emergents

El creixement de les economies emergents es reduirà el 2020 fins a un 4,1% anual, davant el 4,7% anual estimat previ a la crisi. Els països amb més exposició són els productors de matèries primeres i de manufactures, i aquells amb un elevat pes del sector turisme.

Notícies relacionades

La crisi del coronavirus a nivell nacional i global accentuarà el camí de desacceleració de l’avenç del PIB de la Xina, situant-lo previsiblement entorn d’un 5% anual el 2020, el seu menor nivell des de 1981.

El grau de propagació i durada de la crisi sanitària del coronavirus determinarà l’impacte final sobre el creixement econòmic global. En aquest context, els nous estímuls fiscals i monetaris determinaran un entorn econòmic marcat per més nivells de deute públic i menors nivells de tipus d’interès i inflació.

Temes:

PIB