efectes de l'alerta sanitària en el turisme

Les assegurances de viatge eludeixen els efectes del coronavirus

Les pòlisses no cobriran les conseqüències que es derivin del Covid-19, tot i que no s'hagi declarat oficialment 'pandèmia'

Les agències de viatges denuncien que algunes companyies aèries es resisteixen a tornar l'import dels bitllets en viatges combinats

52512363 60

52512363 60 / ELISENDA PONS

1
Es llegeix en minuts
Mar Sellés Ramoneda

El coronavirus no està cobert per la majoria d’assegurances de viatge. La lletra petita dels contractes amb les companyies d’assegurances estableix que en cas de pandèmia el viatger no tindrà dret al reembors del que ha pagat. 

Segons la lletra petita dels contractes d’una gran part de companyies d’assegurances, les pòlisses no cobreixen les conseqüències que es derivin d’actes dolosos, autolesions, epidèmies, pol·lució, guerres, aixecaments populars, tancament de fronteres, vagues, rebel·lions o actes terroristes. 

De moment, el coronavirus no ha sigut declarat oficialment com a pandèmia. Tot i així, les companyies d’assegurances s’aferren al fet que les mesures que estan prenent els països sí que són pròpies d’una pandèmia, de manera que no queden cobertes les seves conseqüències.

Tots aquells danys que siguin conseqüència d’epidèmies i pandèmies declarades oficialment, com el Covid-19, queden fora de les cobertures, a causa de la seva evolució imprevisible, que fa molt difícil fixar un preu en funció del risc, com fan les companyies d’assegurances.

«L’assegurança d’assistència sufragarà les atencions mèdiques que rebin aquelles persones assegurades que resultin infectades pel coronavirus durant un viatge dins dels límits fixats pel contracte», recorda l’associació empresarial d’assegurances Unespa. Les assegurances d’assistència acostumen a contemplar, així mateix, la cobertura de les despeses de desplaçament, allotjament i manutenció d’almenys un acompanyant.

L’Associació Corporativa d’Agències de Viatges Especialitzades (Acave) ha denunciat que algunes companyies, i al·ludeix a Vueling, Norwegian i El Al, són reticents a tornar l’import dels bitllets en viatges combinats en països afectats per les recomanacions del Ministeri d’Afers Estrangers de no viatjar.

Davant les recomanacions del Govern de no viatjar a determinats països i regions, diverses companyies aèries deneguen el reembors dels bitllets que formen part d’un viatge combinat i que, segons la normativa que regula aquests viatges, hauran de tornar-se.

Normativa

Notícies relacionades

Malgrat les recomanacions publicades pel Ministeri d’Afers Estrangers, hi ha companyies aèries que continuen aplicant penalitzacions i despeses d’anul·lació, i entorpeixen el compliment de la normativa de viatges combinats.

Segons aquesta normativa, en circumstàncies extraordinàries i inevitables en la destinació que afectin significativament l’execució del viatge, el passatger té dret que se li retornin els imports abonats. Aquesta obligació només afecta els viatges combinats contractats per a pròximes dates i no els bitllets venuts com a serveis solts.