CANVIS EN LES LÍNIES DE PRODUCCIÓ

Les sis tecnologies que canviaran la indústria

La fira Advanced Factories celebrada a Barcelona evidencia les necessitats de les cadenes de muntatge per considerar-se Indústria 4.0

Un robot, a la línia de muntatge d’un Volkswagen, a la planta de Wolfsburg, en una imatge d’arxiu.

Un robot, a la línia de muntatge d’un Volkswagen, a la planta de Wolfsburg, en una imatge d’arxiu. / AFP / PHILIPP GUELLAND

4
Es llegeix en minuts
Eduardo López Alonso
Eduardo López Alonso

Periodista @Elabcn

ver +

L’evolució tecnològica impulsa els canvis en el sector industrial. Les cadenes de muntatge o de fabricació estan obligades a millorar la seva productivitat si no volen desaparèixer i la renovació tecnològica és una exigència. La fira Advanced Factories celebrada aquesta setmana passada a Barcelona ha evidenciat els canvis imprescindibles que ha d’assumir una indústria que es vulgui anomenar 4.0. 

El creador del concepte Indústria 4.0, l’alemany Henrik von Scheel, assessor en estratègia industrial i del mateix Govern d’Angela Merkel, va descriure la situació actual més com de transformació que d’innovació, «en la qual les empreses han de fer les coses millor, passar d’operacions a rendiment». L’analista, convidat per l’associació Ausape, va pronosticar el paper creixent dels responsables tecnològics al si de les empreses en aquest procés d’optimització dels processos. I va definir les principals línies d’innovació a assumir per no quedar-se enrere. Almenys sis tecnologies protagonitzen actualment l’interès de les empreses industrials. Són les següents:

1. ROBOTS 

Els robots es van implantar a Espanya als anys 80 al sector de l’automòbil. Des d’aleshores s’han sofisticat i s’han abaratit fent-los accessibles a les petites i mitjanes empreses industrials amb ànsies de creixement. Exemple de la màquina flexible, un de cada tres robots que es venen al món s’instal·la a la Xina, cosa que ha catapultat aquest país com a motor econòmic del món. Fernando Sánchez, conseller delegat de Kuka a Espanya, el fabricant de robots mundial més gran per a l’automòbil, assegura que els robots costen la meitat que fa 20 anys, a partir de 10.000 euros, i que s’estan incorporant a cadenes de producció de pimes per la seva gran flexibilitat. A Espanya es van instal·lar l’any passat 5.300 robots, davant els 154.000 de la Xina.  

2. EL CLOUD

La informació creix en el marc industrial i tant per eficiència com per seguretat és una tendència irrefrenable en els pròxims anys que els programes de control i la informació vital s’allotgin al núvol. Sigui com a suport d’informació o com a elements vitals de control de les cadenes de producció. 

3. PROTOTIPAT, BESSONS DIGITALS I 3D

És una línia de desenvolupament a què s’augura èxit especialment en plataformes industrials i gestió d’infraestructures. El bessó digital és una rèplica virtual d’un objecte o sistema que simula el comportament del seu homòleg real a fi de monitorar-lo per analitzar el seu comportament en determinades situacions i millorar la seva eficàcia. El mateix port de Barcelona està interessat en les possibilitats d’aplicacions intel·ligents d’aquest tipus. Bàsicament es tracta de tenir la possibilitat de provar l’efecte d’un canvi en un sistema sense haver de patir les conseqüències d’una prova real.

La fabricació additiva o 3D ofereix també possibilitats a les indústries en aquest camí de prova sense error, al facilitar el desenvolupament de prototips d’una manera mes barata. «La fàbrica del futur respondrà als nous hàbits de consum», va opinar Sergio Martín, director general d’ABB a Espanya, i segons la seva opinió «ningú és capaç de solucionar tots els reptes en solitari».   

4. INTEL·LIGÈNCIA ARTIFICIAL

La intel·ligència artificial arriba de la incorporació de màquines ‘intel·ligents’ a les cadenes de muntatge, amb prou flexibilitat per percebre el seu entorn, comunicar-se amb altres màquines i proposar o aplicar solucions de manera autònoma a problemes que apareguin. La capacitat de les màquines de millorar les seves funcions per si mateixes, el ‘machine learning’ obre noves vies de millora de la fabricació. Però la introducció d’aquestes tecnologies avançades xoca amb costos d’implantació elevats. Segons Carlos Gallego, responsable de l’àrea de consultoria industrial d’Accenture, «les empreses empreses espanyoles són més prudents en les seves inversions en tecnologia que la resta de les europees, i aspiren a incrementar la rendibilitat d’aquestes inversions molt més que les del repte d’Europa». Segons dades d’Accenture, els directius espanyols esperen elevar la rendibilitat el 16% per cada millora tecnològica, davant l’11% de la mitjana europea. Potser falta escollir bé les opcions del mercat.    

5. INTERNET DE LES COSES I 5G

Notícies relacionades

Fruit de la millora en la captació de dades que ha possibilitat el desenvolupament de la sensorització de les cadenes de muntatge, de la denominada internet de les coses i del tractament massiu de dades (‘Big Data’), s’obren camps de desenvolupament per a la indústria molt esperançadors. La tecnologia 5G, que multiplica la velocitat de les transmissions sense demores, pot servir per millorar el control a distància dels sistemes industrials. La internet de les coses servirà tant per incorporar elements d’intercomunicació entre productes com per monitorar les cadenes de muntatge, la informació disponible sobre els processos i les màquines es dispara. D’aquesta voràgine de dades es derivaran noves formes de fabricar i intercomunicar aparells i sensors. 

6. CIBERSEGURETAT

Fruit de la creixent complexitat de les instal·lacions i de la seva creixent capacitat d’intercomunicació, les empreses de consultoria tecnològica estan fent cada vegada més atenció a la seguretat. Els accessos de les empreses a la seva informació i els accessos externs a dades rellevants de les empreses obliguen a extremar les precaucions. Les indústries requereixen socis tecnològics per desenvolupar el seu creixement i en el camp de la ciberseguretat això és encara més imprescindible. 

Temes:

Empreses