IRPH

El Defensor del Poble demana una solució extrajudicial per als afectats per l'IRPH

El Defensor ha rebut més de 200 queixes i ja va recomanar al Govern el 2017 que eliminés l'IRPH com a índex oficial de referència en les hipoteques per a compra de vivendes protegides

33769952 591

33769952 591 / JOSEP GARCIA

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Defensor del PobleFrancisco Fernández Marugán, ha demanat al Ministeri d’Assumptes Econòmics i Transformació Digital que estudiï la possibilitat d’establir un sistema extrajudicial al qual puguin acudir els afectats per l’Índex de Referència dels Préstecs Hipotecaris (IRPH).  

La recent sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) ha dictaminat que aquest índex és susceptible de ser considerat abusiu i, per tant, anul·lat per part dels jutges nacionals. Per això, la institució creu que una solució extrajudicial evitaria que nombrosos afectats acudeixin als tribunals per al reintegrament de les quantitats pagades indegudament i la substitució per un altre índex més favorable.

Notícies relacionades

Així, el Defensor considera que un mecanisme extrajudicial podria evitar, d’una banda, el col·lapse dels tribunals de justícia davant la previsible onada de reclamacions, i de l’altra, beneficiar també aquells ciutadans que no es poden permetre acudir a la via judicial per reclamar l’anul·lació de l’IRPH. 

Segons explica la institució en un escrit enviat a la Secretaria d’Estat d’Economia i Recolzament a l’Empresa en el marc d’una actuació d’ofici, malgrat que no existeixen dades oficials sobre els préstecs hipotecaris que estan referenciats a l’IRPH, la xifra d’afectats podria situar-se entorn del milió, segons diverses fonts.