Dret a la vivenda

CCOO i UGT insten el Govern que limiti els preus del lloguer segons els salaris locals

Els sindicats més representatius insten l'Executiu que legisli perquè els llogaters no hi dediquin més del 30% del sou

El secretario general de CC.OO, Unai Sordo (i) y el de UGT, Pepe Álvarez (d) durante su intervención en rueda de prensa sobre la sentencia del Tribunal Constitucional que avala el despido por bajas justificadas, la reforma laboral y propuestas sindicales, en la sede de UGT, en Madrid (España), a 5 de noviembre de 2019.

El secretario general de CC.OO, Unai Sordo (i) y el de UGT, Pepe Álvarez (d) durante su intervención en rueda de prensa sobre la sentencia del Tribunal Constitucional que avala el despido por bajas justificadas, la reforma laboral y propuestas sindicales, en la sede de UGT, en Madrid (España), a 5 de noviembre de 2019. / Marta Fernández Jara (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

CCOO UGT han instat el Govern que limiti per llei els preus dels lloguers i que ho faci partint dels salaris mitjans de cada zona urbana. Amb l’objectiu que cap llogater destini més del 25% o 30% del seu salari a pagar l’arrendament. Així ho han presentat aquest dilluns en roda de premsa els secretaris generals de les centrals, Unai Sordo (CCOO) i Pepe Álvarez (UGT). També han plantejat a l’Executiu que augmenti la inversió estatal en vivenda pública i que desincentivi fiscalment la inversió immobiliària.

El ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, va avançar la setmana passada que el Govern portarà al Congrés abans de l’estiu una llei per controlar els preus del lloguer, amb la possibilitat que els ajuntaments puguin fixar límits màxims a les àrees amb més inflació. Els sindicats han instat l’Executiu que vagi un pas més enllà en la reforma i li han exigit que «exploti totes les potencialitats» que ofereix la llei.

Referent a això, la proposta conjunta de CCOO i UGT planteja controlar els preus del lloguer mitjançant l’encreuament de dades. És a dir, combinant l’índex públic de preus, que està preparant el Govern en l’àmbit estatal, i l’atles de rendes, que ja elabora l’INE. I declara com a zones amb tensió aquelles en què el cost del lloguer supera el 25% o el 30% de la renda mitjana de les llars. I, en l’esquema presentat pels sindicats, són els ajuntaments i les comunitats autònoms els que han de decidir com actuar per evitar la persistència d'aquesta àrea pressionada. Les centrals insten a fer-ho per la via de la limitació d’apujar els preus del lloguer mentre persisteixi la «tensió» en l’àrea.

El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha considerat que l’actual espiral inflacionista que viu el mercat del lloguer, especialment a les grans ciutats, suposa un «drenatge de salaris insostenible» per als treballadors i que el Govern han de limitar-lo amb la màxima celeritat.  «És moment de deixar de parlar i començar a fer», ha afegit el seu homòleg de la UGT, Pepe Álvarez.

Triplicar la inversió pública en vivenda

Notícies relacionades

La proposta sindical també advoca per gravar les vivendes buides en zones amb pressió de preus, reformular els beneficis fiscals associats al lloguer i afavorir les taxes específiques per limitar la vivenda turística, entre d’altres. Les centrals han instat el Govern que augmenti la inversió pública en polítiques de vivenda, per assolir el 0,3% del PIB (cosa que significaria triplicar l’actual inversió estatal); amb l’horitzó d’arribar a l’1% a mitjà termini. Aquest primer augment de la inversió pública s’hauria de traduir, segons els càlculs sindicals, en 100.000 noves vivendes públiques en quatre anys.

Sordo i Álvarez han anunciat que tenen fixada una reunió amb el secretari general d’Agenda Urbana i Vivenda, Francisco David Lucas Parrón, per a la setmana que ve i que en sol·licitaran una amb el ministre Ábalos per traslladar-li formalment la proposta. També tenen previst iniciar una ronda de consultes amb els grups parlamentaris referent a aquest tema.