BARÒMETRE DEL CIS

El 42% dels espanyols creuen que el Govern hauria de limitar el preu dels lloguers

Els llogaters esgrimeixen que la falta d'ingressos els impedeix accedir a comprar una vivenda

zentauroepp42819216 valencia 7 4 2018 sociedad  alquileres valencia  amparo sori190227113121

zentauroepp42819216 valencia 7 4 2018 sociedad alquileres valencia amparo sori190227113121 / Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Comprar una casa –per mitjà d’una hipoteca– segueix sent l’opció prioritària per a la majoria dels espanyols, segons constata l’últim baròmetre del CIS. El 44,4% ja la tenen pagada i el 25% està abonant les quotes hipotecàries al banc. L’opció del lloguer a preu de mercat és per al 15,6% dels enquestats mentre que amb prou feines el 3% tenen una renda inferior al preu de mercat. La meitat dels llogaters (45%) esgrimeixen la falta d’ ingressos com a principal motiu per llogar la seva vivenda en lloc de comprar-la.

El 82% de la població prefereix comprar abans que viure de lloguer i el 90% admet que el dret de tots els espanyols a tenir una vivenda digna ha d’estar protegit “de manera activa” pel Govern. ¿Com protegir aquest dret? El 42% dels enquestats estan convençuts que una de les vies principals seria establir una política de limitació de preu dels lloguers, una cosa que ja s’ha aplicat a París i a Berlín i que està en ple debat a Catalunya, on els partits de l’oposició van tombar al Parlament –al·legant falta de diàleg– la iniciativa del Govern de posar límit als preus del lloguer. Un mes abans, al maig, l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ja va avisar que el text podria produir alteracions significatives en el funcionament competitiu del mercat de la vivenda.

Només el 24% dels espanyols asseguren que el preu dels lloguers és ajustat. Per al 16% són molt cars i per al 36%, cars. El 21% dels espanyols té la sensació que les rendes estan pujant molt (el 27% afirma que estan pujant “una mica”). La majoria atribueix la pujada a dos motius: escassetat de pisos de lloguer i especulació.

Notícies relacionades

L’enquesta del CIS revela que els espanyols consideren que, a més de limitar el preu del lloguer, hi ha altres solucions polítiques per protegir el dret a la vivenda. La que més consens té és la construcció de vivendes socials per a les persones amb pocs recursos econòmics (53%), obtenir préstecs barats per comprar-se un pis (50%) i fomentar el parc públic de vivendes de lloguer (38%) són altres de les opcions valorades pels enquestats.

El CIS també pregunta sobre l’ocupació. El 80% dels enquestats asseguren que no coneixen cap cas de vivendes ocupades mentre els seus amos estaven de vacances o estaven fora de casa per algun altre motiu. En cas que passés una cosa així, l’opció majoritària (58%) és la de desallotjar als ocupes “immediatament”. En general, els espanyols asseguren que, davant de les ocupacions, hi ha dues possibilitats: donar solucions habitacionals als ocupes (31%) o expulsar-los immediatament (39%).