pujada a 950 euros

Dos milions de treballadors cobren el nou salari mínim aquest mes

Dona, andalusa i treballadora a temps complet al sector serveis és el perfil més beneficiat per l'increment a 950 euros

Una cambrera de planta finalitza la neteja d’una habitació en un hotel de Barcelona.

Una cambrera de planta finalitza la neteja d’una habitació en un hotel de Barcelona. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Dos milions de treballadors a Espanya cobraran en la nòmina d’aquest febrer el nou ‘extra’ que va implicar la pujada del salari mínim interprofessional (SMI). Una dona, jove, andalusa i empleada al sector serveis és el retrat robot més habitual entre aquells assalariats beneficiats per l’increment a 950 euros aprovat pel Govern a principis de mes, segons una anàlisi feta pel sindicat CCOO. I, al marge de les butxaques d’aquests dos milions de treballadors, les arques de la Seguretat Social també veuran augmentar els seus cabals després de la mesura. El Govern preveu recaptar 247 milions d’euros amb la pujada de l’SMI, segons la memòria socioeconòmica de la Seguretat Social.

De les 1.800 pessetes en què va començar, fins a l’última pujada a 950 euros. Així ha canviat el salari mínim en els seus 56 anys de vida. L’increment ha sigut progressiu des de 1963 fins a l’últim lustre, quan aquest concepte s’ha disparat substancialment. En els últims tres anys, des de l’última pujada de Mariano Rajoy fins a les dues següents de Pedro Sánchez (una en solitari i l’altra en coalició), l’SMI ha crescut un 45%. Una escalada sense precedents a tot Europa occidental i que ha permès a Espanya ingressar en el club dels països amb més SMI de la Unió Europea. L’espanyol és el vuitè SMI més alt de tota la UE, segons les últimes dades d’Eurostat.

Les dues últimes pujades del SMI han arribat amb múltiples pronòstics d’entitats com l’Airef o el banc BBVA, entre d’altres; que auguren que això representaria un llast per al creixement de l’ocupació. Aquestes previsions no s’han pogut ser ratificar, com va reconèixer l’Airef mateix en el seu moment, i com va assenyalar la Comissió Europea en la seva última revisió sobre l’estat de l’economia espanyola. Tot i que no per això va aclarir l’Executiu europeu els seus dubtes sobre el llast potencial que poden portar les últimes pujades de l’SMI. «El creixement de l’ocupació s’ha desaccelerat [...], però sobre la base de la informació disponible és difícil avaluar en aquesta etapa la part de la desacceleració que pot atribuir-se a l’augment del salari mínim», va afirmar la Comissió en la seva avaluació.

371.000 nous beneficiats

La seva última actualització beneficia per primera vegada en la nòmina de febrer prop de dos milions de treballadors; a falta de confirmar amb futures dades de l’INE l’impacte sobre els treballadors amb jornades a temps parcial. I el col·lectiu més nombrós entre aquests són les dones, en concret el 57,6% del total. La freqüència de cobrar partint de l’SMI és gairebé el doble entre dones que entre homes, doncs si el 14,6% d’elles cobra 950 euros; el 8,1% d’ells fa el mateix.

Notícies relacionades

‘Jove’ és el segon adjectiu que defineix la beneficiada per la pujada, ja que 419.000 dels treballadors que perceben aquest concepte tenen entre 25 i 34 anys, la franja d’edat més nombrosa. I Andalusia és la tercera variable que complementa el perfil, ja que la nòmina del 17% dels andalusos es regeix pel salari mínim. A Catalunya la proporció és menys de la meitat, del 7,9% i la més baixa es troba al País Basc, on només el 4,9% dels assalariats cobren 950 euros.

Malgrat que l’increment del salari mínim beneficiarà en total dos milions de treballadors, els pròpiament nous beneficiats seran prop de 371.000. Aquest és el nombre d’assalariats a temps complet que s’afegiran a la cota de l’SMI. És a dir, abans de l’últim increment aquests treballadors cobraven més de 900 euros, però menys de 950 euros; fins a l’última actualització.