COVID-19

Trump minimitza el risc que el coronavirus representa per als EUA

A la mateixa roda de premsa les autoritats sanitàries el contradiuen i creuen que «s'esperen més casos»

Tot i que només hi ha 60 casos al país, aquest dimecres s'ha identificat el primer contagi d'«origen desconegut»

trump-puo

trump-puo

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

El president dels Estats Units, Donald Trump, insisteix a minimitzar el risc que el coronavirus representa per al seu país. En una roda de premsa aquest dimecres, Trump ha assegurat que «el risc continua sent molt baix» i, en contradicció de les declaracions de les seves autoritats sanitàries en aquesta mateixa compareixença, ha assegurat que «no és inevitable» que es produeixi la propagació del virus al país.

Els EUA tenen ara per ara 60 casos. 42 d’ells són nord-americans repatriats del creuer al Japó, que va ser un focus de contagi. Tres més són persones provinents de Wuhan i 14 més de gent que havia estat en altres regions de la Xina. Aquest dimecres, no obstant, el Centre de Control i Prevenció de malalties (CDC) confirmava el primer cas a Califòrnia d’«origen desconegut», en el qual la persona no ha viatjat recentment a l’estranger ni ha tingut contacte conegut amb un infectat, i d’aquest cas, que apunta a la possibilitat que hagi començat el contagi en una comunitat, Trump no n’ha fet menció específica.

Pence, al capdavant de la resposta

El president ha defensat que la seva Administració està «molt preparada per a això» i ha defensat mesures preventives com el tancament del país a vols procedents de la Xina, i tot i que ha deixat la porta oberta a prendre una mesura similar amb països afectats com Corea del Sud o Itàlia ha dit que «no és el moment adequat» per expandir les restriccions. A més, ha anunciat que col·loca el vicepresident Mike Pence a càrrec de la coordinació de la resposta a la crisi i ha insistit a criticar els demòcrates i els mitjans per alimentar un «pànic» i alarmisme que considera desproporcionats per a un virus que repetidament ha comparat amb la grip.

Més casos i un any i mig per a la vacuna

Aquesta roda de premsa, no obstant, ha servit per escoltar tres de les autoritats sanitàries amb missatges contradictoris als de Trump. El secretari de Sanitat, Alex Azar, ha repetit paraules que els dos últims dies també havia pronunciat davant del Congrés: tot i que «l’estratègia de contenció ha estat funcionant, el grau de risc pot canviar ràpidament». Per la seva part, la doctora Anne Schuchat, subdirectora del CDC, ha assegurat que esperen «més casos» i ha afirmat que «la trajectòria en les pròximes setmanes i mesos és molt incerta».

Mentre Trump assegurava que s’aconseguirà «molt aviat» una vacuna, el doctor Anthony Fauci, director de l’Institut d’Al·lèrgies i Malalties Infeccioses, ha detallat un calendari segons el qual «no hi haurà vacuna aplicable a l’epidèmia almenys en un any i mig».

Economia i eleccions

Per a Trump, el coronavirus és un maldecap no només pel que representa en termes de sanitat sinó pels seus potencials efectes negatius en l’economia, els bons resultats de la qual són un dels eixos en què basa la seva campanya per buscar la reelecció. A la roda de premsa ha defensat aquesta fortalesa per enviar un missatge de calma, i també ha provat de restar importància a la caiguda a les borses, que dimarts van patir als EUA les pèrdues més importants en anys. Trump ha intentat vincular aquestes caigudes als demòcrates i a la por que els candidats a la presidència desperten en els mercats.

Notícies relacionades

Tot i que Trump assegura que té «tot sota control», aquesta crisi posa en qüestió les seves polítiques de retallada de despesa en ciència i sanitat. El 2018 va eliminar del Consell de Seguretat Nacional el grup de resposta a pandèmies i va reduir també el treball en epidèmies globals que els EUA realitzaven en 49 països per deixar-lo només en 10. La seva última proposta de pressupost retallava el 16% els fons per al CDC i un 10% per al Departament de Sanitat.

Per a la resposta en aquest cas la Casa Blanca va sol·licitar dilluns 1.800 milions de dòlars al Congrés, una quantitat que s’eleva fins als 2.500 milions, en part amb 535 que sortiran d’un compte que anava a l’ebola. Els demòcrates creuen que és insuficient i que faran falta fins a 8.500 milions i fins i tot els republicans al Congrés han calculat que farà falta una dotació d’almenys 4.000 milions. Aquest dimecres Trump va assegurar que gastarà «el que sigui apropiat».