Barcelona, imant d'empreses

Iniciatives com el Barcelona Discovery Programme segueixen l'estimulant línia de l'MWC

Dirigit a 'start-ups' escalables que ajuden a implantar-se a la capital catalana

zentauroepp52404855 economia infraspeak200221222535

zentauroepp52404855 economia infraspeak200221222535 / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
Carme Escales

L’any passat, Barcelona es va situar, per tercer any consecutiu, com a tercera ciutat europea favorita per posar en marxa una start-up, darrere de Londres i Berlín i davant de París, Amsterdam o Munic. Són dades del rànquing StartUp Heatmap Europe sobre la qualitat de cada lloc d’inici d’una activitat, segons els emprenedors.

Un dels motors que treballen l’atracció de la ciutat és el Barcelona Discovery Programme, una iniciativa de Barcelona Activa creada el febrer de l’any passat que selecciona empreses amb prou múscul financer per obrir seu a Barcelona, crear llocs de treball i atraure talent, local o de l’exterior.

«Recollim les peticions de les empreses que volen establir-se aquí, start-ups i pimes de sectors estratègics, tecnològiques, amb producte innovador ja al mercat, facturant a nivell d’expansió i amb un ull posat a Barcelona. En seleccionem entre 5 i 10 i els preparem un itinerari de dos dies i mig», explica la responsable d’Aterratge Empresarial de Barcelona Activa, Mònica Madrigal.

Ja s’han celebrat dues edicions, la primera va coincidir amb el 4YFN, el febrer de l’any passat, i la segona, amb la Barcelona Smart City, al novembre. El programa dona suport a la recerca d’oficina, nau o solar, perfils professionals i contacte amb centres d’investigació tecnològica i universitats. Abans de venir reben una anàlisi del mercat per poder tancar reunions amb potencials partners o proveïdors i se’ls facilita informació sobre el marc legal, laboral i de negocis a Espanya, i testimonis d’experiències estrangeres implantades aquí.

Dos casos d’èxit

De les nou empreses que van participar en el programa fa un any, una de Londres i una altra de Portugal ja s’han implantat aquí i una altra alemanya està en procés de fer-ho.

Jeremy Cormican és el CEO de Financial Network Analytics (FNA), l’empresa nascuda a Londres el 2014 i el novembre passat va obrir la seva filial a Barcelona. Utilitzant el llenguatge de seqüència de comandaments creat per ells i més de 300 gràfics, simuladors i algoritmes d’aprenentatge, aconsegueixen en dies solucions que sense aquestes eines portaria mesos resoldre. «En un món cada vegada més interconnectat, infraestructures del mercat financer i institucions necessiten mapar i simular les seves dependències per a una resiliència més gran, gestió de riscos sistèmics, optimitzar el consum de liquiditat i desenvolupar nous models predictius i productes», explica Cormican. «Sentim que Barcelona podria oferir gran varietat de talent ateses tantes firmes que es concentren aquí i que era un bon lloc com centre d’R+D i per apuntalar el nostre creixement a Llatinoamèrica», explica Cormican. Amb 42 empleats, 4 a Barcelona i a la recerca de director de màrqueting, la firma va facturar 1,2 milions de dòlars el 2019.

De Porto a Barcelona

Notícies relacionades

Felipe Ávila da Costa és el cofundaor i CEO d’Infraspeak, empresa portuguesa implantada a Barcelona fa un any. Infraspeak és una solució tecnològica per gestionar tarifes de manutenció de grans infraestructures com hotels o hospitals. Fundada a Porto el 2015, amb oficines al Brasil, la Gran Bretanya i ara a Espanya, dona servei a més de 200 clients a 8 països. El 2019 va facturar 1 milió d’euros i va passar de 20 a 60 empleats, xifra que esperen doblar abans de final d’any. A Barcelona treballen ja dues persones (a la foto) i en busquen una tercera. «Aquesta és una de les ciutats més importants d’Europa per fer negocis. A més de la seva ubicació, té totes les condicions per formar un grup d’excel·lents talents, per les prestigioses universitats i escoles de negocis, l’ambient empresarial, el gran creixement econòmic vinculat a les noves tecnologies i el valuós entorn internacional, amb qualitat de vida i excel·lent clima», afirma Felipe d’Àvila.

El Barcelona Discovery Programme valora ara els primers resultats i el seu impacte abans de convocar la pròxima edició.