Protecció social

Oxfam Intermon planteja una renda mínima de 600 euros contra la pobresa

L'entitat xifra el cost en uns 6.400 milions d'euros i proposa finançar la prestació amb un increment de l'impost de societats

zentauroepp49845004 soc pobreza191204172135

zentauroepp49845004 soc pobreza191204172135 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto

Oxfam Intermon planteja treure quatre milions de persones a Espanya de la pobresa material mitjançant una renda mínima garantida de gairebé 600 euros mensuals per llar. Això suposaria reduir la taxa de pobresa severa de l’actual 9,2% al 0,7%. L’entitat ha xifrat el cost de la mesura en 6.405 milions d’euros i ha proposat a l’Administració que els financi mitjançant una pujada fiscal de l’impost de societats i del de patrimoni. Així ho ha fet públic aquest dijous mitjançant un informe en el qual detalla la proposta i les seves derivades. 

Notícies relacionades

En el seu informe ‘L’hora de rescatar les persones’, Oxfam Intermon proposa abandonar eines com el salari mínim interprofessional (SMI) o l’IPREM (Indicador Públic de Rendes d’Efectes Múltiples, segons el qual s’actualitzen diversos subsidis) i unificar-los en una renda garantida de ciutadania. Per això proposen una prestació per llar equivalent al 30% del salari mitjà, cosa que actualment equivaldria a 590 euros. L’entitat denuncia que «el sistema social d’Espanya està infradotat», ja que ocupa la posició número 13 quant a transferències públiques, malgrat ser la quarta economia de la Unió Europea (UE).

Per costejar aquesta prestació, l’entitat planteja en el seu informe una reforma fiscal que recauria principalment en les empreses. L’impost de societats és l’element central de la proposta d’Oxfam Intermon, sobre la qual pretén reduir l’exempció per doble imposició interna i internacional, eliminar les reduccions de base per determinats actius intangibles i suprimir també el règim especial d’entitats de tinença de valors estrangers (ETVE). Amb tot això, considera que les arques públiques recaptarien un extra de 4.050,3 milions d’euros, als quals se sumaria una harmonització a l’alça de l’impost de patrimoni, amb la qual aspira a recaptar 2.526,2 milions d’euros més; i uns altres 1.136,4 milions d’euros via pujada de l’IRPF.