reforma laboral del 2012

La derogació de l'acomiadament per baixes mèdiques justificades entrarà en vigor aquest dijous

La ministra de Treball recalca que la supressió de l'article '52.d' de l'Estatut dels Treballadors suposa «reparar drets dels treballadors»

18/02/2020 La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, comparece en rueda de prensa tras el Consejo de Ministros en Moncloa, en Madrid (España), a 18 de febrero de 2020.

18/02/2020 La ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, comparece en rueda de prensa tras el Consejo de Ministros en Moncloa, en Madrid (España), a 18 de febrero de 2020. / Eduardo Parra - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Agencias

El reial decret llei que deroga l’article ‘52.d’ de l’Estatut dels Treballadors que permet als empresaris l’acomiadament objectiu d’un treballador per acumular faltes d’assistència tot i que estiguin justificades, entrarà en vigor aquest dijous després de la seva publicació aquest dimecres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE).

La norma va ser aprovada ahir pel Consell de Ministres i, segons va destacar la ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, la supressió d’aquest article suposa que «ja no es podrà acomiadar ningú» per tenir una baixa justificada per malaltia.

Aquest article, que va ser modificat amb la reforma laboral del 2012, establia que un contracte de treball pot extingir-se per faltes d’assistència a la feina, encara justificades però intermitents, que arribin al 20% de les jornades hàbils en dos mesos consecutius, sempre que el total de faltes d’assistència en els 12 mesos anteriors arribi al 5% de les jornades hàbils o el 25% en quatre mesos discontinus dins d’un període de 12 mesos.

Seguretat jurídica per als treballadors

La supressió del 52.d es produeix després que el Tribunal Constitucional, en una sentència coneguda a finals d’octubre, avalés l’extinció del contracte laboral per causes objectives si hi ha faltes d’assistència justificades tot i que intermitents. Ara el Govern, seguint també recomanacions del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), procedeix a derogar aquest article perquè l’acumulació d’absències justificades deixi de ser una causa objectiva d’acomiadament, la indemnització de la qual és de 20 dies per any treballat amb un màxim de 12 mensualitats.

L’Executiu argumenta en la norma que l’article ‘52.d’ és susceptible de provocar discriminació indirecta per raó de discapacitat, ja sigui perquè l’acomiadament recaigui sobre persones amb diversitat funcional reconeguda o perquè afecti persones amb malalties de llarga durada, que poden acumular un volum de baixes intermitents més gran de curta durada per la patologia de base que pateixen.

Notícies relacionades

Però no només això. El Govern defensa també que aquest article és susceptible de provocar discriminació per raó de gènere, ja que les faltes d’assistència poden estar relacionades amb les activitats d’atenció familiar que realitzen majoritàriament les dones. La supressió de l’article ‘52.d’, però, no significa que un empresari no pugui acomiadar algú de la seva plantilla per faltes d’assistència o impuntualitat, ja que podria argumentar aquesta raó per realitzar el que es coneix com a acomiadament disciplinari.

«L’absència injustificada a la feina compta en el nostre ordenament amb canals específics de sanció, entre ells l’acomiadament disciplinari. Resulta injustificada, doncs, l’existència d’una fórmula extintiva que legitima l’acomiadament tant per absències justificades com injustificades, quan això pot suposar, com ha reconegut el TJUE, una afectació més gran per a les persones amb discapacitat», remarca el Govern al decret. La ministra de Treball va ressaltar ahir que la derogació d’aquest article suposa «reparar drets dels treballadors i una anomalia» que existia en la normativa espanyola respecte a altres països de l’entorn, on no hi ha un precepte similar. A més, ha indicat que amb aquesta decisió es comença a «desmuntar» la reforma laboral del PP i es dona «seguretat jurídica» als treballadors.