Empreses

Repsol proveeix 837 milions d'euros pel seu litigi contra Talisman

La dotació equival a un terç dels beneficis de la companyia el 2018

getthumbsbyfilename

getthumbsbyfilename

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Repsol ha anunciat una provisió de 837 milions d’euros després d’un laude parcial emès pel tribunal arbitral de Singapur. Una reserva que cobreix el conjunt del litigi, dividit en cinc reclamacions, que la petroliera té obert amb les empreses Addax i Sinopec per la compra del 49% de Talisman UK l’any 2012.

Segons ha indicat la petroliera en un fet rellevant, tot i que no es coneix amb certesa la quantia de la possible indemnització (en cas d’haver-n’hi), a causa que el litigi encara té «un llarg recorregut», en vista del laude parcial emès, ha decidit dotar una provisió de 837 milions d’euros per al conjunt.

Una provisió que es reflectirà en els comptes del 2019. Fins al 31 de setembre, Repsol va guanyar 1.637 milions d’euros, un 4,8% menys que un any abans. Així, a falta de conèixer els resultats per al tancament d’any, l’impacte equival a un terç del benefici net registrat el 2018 (2.341 milions d’euros), el màxim dels últims vuit anys.

El 2015, Addax i Sinopec van iniciar un procediment arbitral contra Talisman, la petroliera adquirida per Repsol el 2015, relatiu a la compra per les primeres el 2012 del 49% de les accions de Talisman Energy UK Limited (TSEUK) al grup canadenc Talisman. Addax i Sinopec reclamaven un total aproximat de 5.500 milions de dòlars, que correspondria a la inversió inicial de totes dues a TSEUK el 2012, abans que la companyia espanyola adquirís la canadenca (2015).

El tribunal va emetre el 2017 un primer laude parcial rebutjant les reclamacions d’Addax i Sinopec basades en l’incompliment de les garanties contractuals. A més, va decidir llavors bifurcar el procediment en dues fases. Primer, resoldria sobre la responsabilitat i, després, sobre la quantia de les responsabilitats que, en el seu cas, s’haguessin determinat.

Aquest segon laude aborda una de les cinc reclamacions quant a la responsabilitat. El tribunal ha indicat que la resta decidirà el resultat de les restants «en el moment oportú». Així, una vegada que s’hagin decidit totes, serà necessària una nova fase procedimental per determinar-ne les quanties, el cronograma de les quals encara no s’ha establert. S’estima que la fase relativa a la determinació de la quantia, sense tenir en consideració eventuals impugnacions dels laudes, no es resoldrà abans del primer trimestre del 2022.

Notícies relacionades

Repsol ha informat que està analitzant les «diferents actuacions» que hi pot haver davant aquest laude parcial i preveu impugnar-lo davant dels tribunals de Singapur.

D’altra banda, el 2017, Repsol va començar un altre arbitratge contra China Petroleum i TipTop reclamant una indemnització pels perjudicis que pogués patir com a conseqüència de qualsevol decisió adversa en l’arbitratge. Un procediment que es fonamenta en la conducta d’aquestes empreses davant Repsol durant els mesos previs conduents a l’adquisició del grup Talisman.

Temes:

Repsol Empreses