Sector agrícola

El Govern central baixa de 35 a 20 dies les jornades per cobrar el subsidi agrari

L'Executiu comunica als sindicats de jornalers una rebaixa dels requisits per accedir a les prestacions, a fi de reduir la pobresa laboral al camp

El vicepresidente del Gobierno de Derechos Sociales y Agenda 2030, Pablo Iglesias y la ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, posan juntos, antes de la reunión con sindicatos agrarios de Extremadura y Andalucía, en Madrid (España), a 14 de febrero de 2020.

El vicepresidente del Gobierno de Derechos Sociales y Agenda 2030, Pablo Iglesias y la ministra de Trabajo y Economía Social, Yolanda Díaz, posan juntos, antes de la reunión con sindicatos agrarios de Extremadura y Andalucía, en Madrid (España), a 14 de febrero de 2020. / Eduardo Parra (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern central ha mogut fitxa per apaivagar les protestes que han brollat del camp espanyol en diferents punts del país. I ho ha fet pel curs dels jornalers, amb promeses de facilitar l’accés als subsidis d’ocupació i amb més garanties per a les seves condicions laborals, via Inspecció de Treball. Les peonades baixaran dels actuals 35 dies fins als 20, amb la qual cosa l’Executiu mira de donar compliment «a una reivindicació històrica del col·lectiu de jornalers», segons van explicar fonts de de la vicepresidència de Drets Socials i Agenda 2030. Així ho ha transmès el vicepresident del Govern, Pablo Iglesias, i la Ministra de Treball, Yolanda Díaz, a les associacions de jornalers d’Andalusia i Extremadura.

Aquest sistema de subsidis funciona actualment de la següent manera. Un jornaler ha d’acreditar haver treballat un mínim de 35 jornades per poder sol·licitar un subsidi de prop de 400 euros durant un període de màxim sis mesos. L’esmentada prestació la costegen entre l’Administració General de l’Estat i les administracions autonòmiques, depenent la repartició de les quanties del territori. El Programa de Foment de l’Ocupació Agrària és una competència del Ministeri de Treball, en tant que l’assignació de les prestacions es fa a través del Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE).

I ara aquest requisit baixarà fins als 20 dies. Una mesura que el Govern de Pedro Sánchez ja va aplicar de manera puntual el 2018, davant de situacions de sequera. La rebaixa anunciada per Iglesias i Díaz aquest divendres als sindicats de jornalers no arriba amb data caducitat explícita, tot i que fonts de vicepresidència han afirmat que «és necessari, a mitjà termini, reformar el sistema de peonades per garantir que doni una cobertura més adequada als treballs eventuals agraris».

Sense presència de les patronals

Els que no han participat en la reunió han sigut les principals associacions d’empresaris agrícoles AsajaUPA Coag, ja que no han sigut convocades per l’Executiu. Les organitzacions d’empresaris agrícoles s’han mostrat contràries en anteriors ocasions a rebaixar les jornades necessàries per accedir al subsidi, ja que al·leguen que això els dificulta trobar mà d’obra per treballar els camps.

Fins ara les principals protestes organitzades des del sector agrícola, com la tractorada a Màlaga de dijous, han sigut afavorides per les patronals del sector, que han vist com les últimes pujades del salari mínim interprofessional els ha retallat marge en els seus beneficis, ja molt ajustats, segons denuncien, per la política de baixos preus dels distribuïdors.

Més garanties per als treballadors

Notícies relacionades

En la reunió d’aquest divendres la ministra de Treball, Yolanda Díaz, també ha promès a les organitzacions de jornalers grans garanties laborals per als treballadors del camp. «Necessitem canvis legislatius perquè la Inspecció de Treball pugui actuar al camp», ha avançat la ministra en una entrevista a RNE poques hores abans de la reunió. Actualment la policia laboral no pot accedir a una explotació agrícola sense el permís explícit del propietari, cosa que dificulta la seva actuació.

Davant d’això i amb l’informe del relator de l’ONU sobre pobresa encara recent, des del Ministeri de Treball han traslladat la seva intenció de modificar la normativa per ampliar el marge d’actuació inspectora. Ja que aquesta falta de supervisió «està generant situacions de barraquisme i semiesclavitud intolerables en la quarta economia de la zona euro», segons van afirmar des de Treball.