Crisi del camp

El Govern estudia ampliar els ajuts per a la renovació de maquinària agrícola

Planas: «Si la UE té confiança en si mateixa, el pressupost és la primera oportunitat després del 'brexit' de demostrar-ho»

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est  trabajando para li191004105050

zentauroepp50226591 20 09 2019 luis planas afirma que se est trabajando para li191004105050 / Eduardo Parra - Europa Press

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

El Govern estudia ampliar els ajuts a la renovació de maquinària agrícola. El ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas, ha anunciat la intenció de l’Executiu d’ampliar una dotació que actualment se situa en 5 milions d’euros amb l’objectiu de modernitzar el sector. «És una ajuda que sempre s’esgota i estem veient com ho podem fer per arribar a més beneficiaris», va explicar Planas durant la seva intervenció en la presentació d’un informe del Consell General d’Economistes.

Aquesta promesa serà, juntament amb l’increment de les assegurances agràries –anunciada la setmana passada–, les dues principals accions amb què el Govern pretén donar una solució al problema del camp, que tindran un cost econòmic. No obstant, en cap dels dos casos se sap quina serà la quantia de la proposada. 

Fa dues setmanes, els agricultors i ramaders de mitja Espanya van sortir als carrers per protestar pels baixos preus en origen dels seus productes, cosa que provoca la baixa rendibilitat de les seves explotacions. El Govern va iniciar llavors contactes amb el sector per buscar solucions, entre les quals hi ha aconseguir un equilibri de la cadena agroalimentària. L’objectiu és conèixer el marge de cada un dels integrants de la cadena que formen part del procés de formació de preus del principi al final, a través de mesures com la creació d’estudis de preus, ja que els últims daten de fa una dècada, però també amb una reforma de la llei de la cadena alimentària per donar més transparència al procés.

Un altre dels focus és els ajuts de la política agrària comuna (PAC), que suposa prop del 30% dels ingressos dels agricultors, i que actualment està en estudi a Brussel·les de cara al període que s’inicia l’any que ve. El Govern insisteix que la PAC i els fons comunitaris són la seva «principal prioritat». 

PAC 2021-2027

«Discutir el pressupost europeu no és una tasca fàcil, però si la Unió Europea té confiança en si mateixa aquesta és la primera oportunitat de demostrar-ho després del ‘brexit’«, va dir Luis Planas. Espanya «apunta alt», en paraules del ministre, tot i que l’acord final encara s’està negociant. La proposta de la Comissió Europea xifra el pressupost comunitari per al període 2021-2027 en 1,13 milions d’euros, la proposta de la presidència finesa, en 1,07 milions d’euros, mentre que el pressupost vigent és d’1,0 milions d’euros.

Segons el diari ‘El País’, que cita fonts diplomàtiques, la Unió Europea farà una retallada del 10% en fons estructurals i agrícoles en el seu pròxim pressupost que s’acostarà als 1,04 milions d’euros. «Aquestes notícies formen també part de la negociació. La nostra pretensió és mantenir les xifres del període 2014-2020 i les informacions d’avui són part de la negociació, que serà difícil», va reconèixer el ministre.

Notícies relacionades

Planas va recordar que el mes de maig del 2018 es va proposar una reducció del 15% per al segon pilar de la PAC (desenvolupament rural) i del 3,5% per al primer pilar (organització de mercats i pagaments directes a les explotacions). «Gràcies a la pressió d’Espanya es va aconseguir que la del segon pilar hagi desaparegut, i ara estem discutint la del 3,5% del primer pilar. El nostre objectiu és que no hi hagi reducció», ha insistit. La PAC suposa el 61% de tots els fons comunitaris que rep Espanya, segons el ministre. 

Amb tot, Planas confia que la proposta europea estigui a punt abans d’estiu, moment en què també estarà a punt una part de la fase nacional. L’Executiu preveu presentar un pla estratègic nacional el 2021 que sigui un «retrat» del conjunt del sector primari i l’esborrany del qual estima que veurà la llum el mes d’abril. En aquest pla s’identificarà el recolzament de la PAC per sectors i el disseny dels acords entre les comunitats autònomes i l’Estat.