Crisi al camp

«És el pa dels nostres fills»

Herminio Íñiguez, titular d'una explotació familiar a Extremadura, exemplifica la situació que viu el sector

zentauroepp52193198 200208223841

zentauroepp52193198 200208223841

2
Es llegeix en minuts
Rocío Entonado

Fa 15 anys que gestiona l’explotació agrària que va heretar del seu pare (ara amb bastantes més hectàrees de cultiu) i mai havia vist una situació «tan tràgica» com la que viu actualment el camp extremeny, un dels més afectats per la crisi que ha tret al carrer els agricultors  per protestar pels preus que perceben pels seus productes, declara a El Periódico Extremadura.

Herminio Íñiguez té una parcel·la que en l’actualitat compta amb un total de 200 hectàrees de fruiters, tomàquets, arròs i blat de moro a Villanueva de la Serena, a la província de Badajoz; i només aquest any ha acumulat un total de 80.000 euros en pèrdues. «Sobrevius recorrent als bancs», reconeix aquest agricultor i enginyer agrònom, president de l’Associació d’Agricultors i Ramaders de Villanueva de la Serena (Agryga), un dels més de 5.000 que va secundar una de les multitudinàries protestes del sector que hi ha hagut aquests dies a la localitat de Don Benito, a Badajoz.

Aquest empresari agrícola afirma que d’altres no han tingut tanta sort com ell mateix: «Els que es dedicaven només a la fruita estan pitjor, conec casos de persones que estan totalment arruïnades i treballant per a d’altres per poder pagar els crèdits contrets», explica Íñiguez. Desànim i desesperació són les paraules que repeteix aquest amo d’explotació familiar. Reconeix que té por, i també desconfiança. «És el pa dels nostres fills», recorda.

Enrere van quedar els temps en què després d’Agroexpo, els agricultors començaven amb il·lusió a moure la terra i reprendre les tasques al camp. Ara, assenyala, estan expectants davant de l’imminent inici d’una campanya que comença amb moltes incerteses. La fonamental, saber si els preus es recuperaran. «Movem molts diners en costos i ens liquiden en funció dels preus. Qui s’emporta la diferència és més amunt», assegura.

Diversificació

Íñiguez ha apostat per la diversificació de cultius i això, assenyala, li ha permès compensar costos perquè en el tomàquet les coses van una mica millor que en la fruita: el preu es coneix amb temps, tot i que se salva perquè cal cultivar molts quilos perquè rendeixi. En el seu cas, més de 82.000.

Notícies relacionades

Extremadura és la comunitat autònoma que més ha aixecat la veu en la crisi que pateix el camp. La Junta, presidida pel socialista Guillermo Fernández Vara, reclama al Govern central una llei de preus mínims que permeti al sector cobrir els costos i rebre uns preus justos per a les seves produccions.

Vara va adquirir aquest compromís després de reunir-se amb les principals associacions del sector, Apag, UPA i Asaja, que esperen que s’aprovin mesures a curt termini i que pretenen mantenir les mobilitzacions si no hi ha avanços en les seves reivindicacions.