L'excap de Seguretat d'Iberdrola emmarca encàrrecs a Villarejo on no hi havia el CNI

Asenjo declara que es van preguntar com s'informava «al patró» de les conclusions de Cenyt a Romania

L'empresa de Villarejo els va advertir d'un soci que els va fer perdre 11 milions d'euros

montaje-max

montaje-max

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

L’excap de Seguretat d’Iberdrola Antonio Asenjo  va tornar a comparèixer aquest dimarts davant del jutge de l’Audiència Nacional Manuel García-Castellón en relació amb els contractes subscrits per la companyia amb l’empresa de Seguretat de l’excomissari José Manuel Villarejo, Cenyt. Va emmarcar els encàrrecs que li va fer a l’estranger en funció d’on la multinacional no podia recórrer al CNI per conèixer la situació del país i la inversió realitzada.

En aquest context va situar dos contractes firmats amb Cenyt per Iberdrola en els quals Asenjo va esmentar el «patró» en relació amb el president de l’entitat, Ignacio Gómez Galán. Fonts jurídiques van assenyalar que un era del 2012 i un altre del 2017. El primer va ser sol·licitat pel responsable de renovables de l’entitat per informar-se sobre el soci que tenien a Romania per construir i explotar un parc eòlic, al veure que no estava complint els objectius que s’havien marcat.

Segons aquestes fonts, l’informe de Cenyt va ser demolidor perquè avançava que perdrien 11 milions d’euros. Al comentar-ho amb el directiu que havia sol·licitat l’estudi, aquest li va dir: «A veure qui l’hi diu al patró», tot i que no consta si finalment se li va fer arribar a Gómez Galán. Cinc anys després es va demanar un altre informe a Villarejo sobre la capacitat econòmica del soci després que un laude reconegués a la companyia que li havien de tornar els 11 milions i ell declarar-se arruïnat. La conclusió de Cenyt, després d’accedir al registre de la propietat i mercantil suís, va ser que mesos abans del procediment va traspassar les seves possessions a la seva dona, per la qual cosa hauria incorregut en un delicte d’alçament de béns.

Florentino Pérez

Notícies relacionades

Asenjo, que haurà de tornar un altre dia a continuar la seva declaració, va reconèixer que ell es va encarregar de la contractació en matèria de seguretat, sense que la cúpula de l’entitat ho sabés. En ells va enquadrar els 17 firmats amb Villarejo entre el 2004 i el 2017 per un import d’1,1 milions d’euros.

El que va negar és haver-lo contractat per espiar el president d’ACS i del Reial Madrid, Florentino Pérez, tot i que va admetre que Villarejo es va oferir a fer-los una feina que l’excap de seguretat entenia massa «ambiciós» per ser possible. Es va produir quan la constructora va comprar accions d’Iberdrola i va intentar llançar una OPA. Davant dels diners que demanava el principal imputat en la causa en la qual s’investiguen les clavegueres policials és on va situar l’àudio en el qual se’l sent dir: «Em surt més barat matar-lo».