Comptabilitat Nacional

L'economia espanyola va créixer el 2% el 2019, la taxa més petita en cinc anys

L'últim trimestre va accelerar lleugerament el creixement de la producció i de l'ocupació

El creixement del PIB se situa una dècima per sota de l'estimació del Govern

pib / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola va créixer un 2% el 2019, la seva taxa més petita en cinc anys, des del 2014, i quatre dècimes menys en el 2018, quan el creixement va arribar al 2,4%. Aquest divendres l’Institut Nacional d’Estadística (INE) ha publicat un avenç de la Comptabilitat Nacional relativa al quart trimestre de l’any passat i al conjunt del 2019.

La demanda nacional (consum i inversió) va contribuir amb 1,5 punts al creixement anual de l’economia del 2% el 2019. Aquesta aportació va ser 1,1 punts inferior a la de l’any anterior. D’altra banda, la demanda externa va aportar 0,4 punts, set dècimes més que el 2018 (la resta, fins a completar el 2%, correspon a les centèsimes). Aquest avenç de dades té caràcter provisional i s’actualitzarà el 31 de març per l’INE.

Quart trimestre

En relació amb el quart trimestre, segons l’INE el producte interior brut (PIB) va créixer el 0,5% respecte al trimestre anterior, una dècima més que en el tercer (que va ser del 0,4%) gràcies a un impuls més destacat del sector exterior.  En termes interanuals, el creixement del PIB es va situar en el quart trimestre en l’1,8% respecte al mateix període de l’any anterior, contra l’1,9% registrat en el tercer.

358.000 nous llocs de treball

En conjunt, l’economia va presentar en el quart trimestre un perfil lleugerament més accelerat que en el tercer, amb un acompliment millor en la creació d’ocupació. Segons les dades de l’INE, l’ocupació de l’economia, en termes de llocs de treball equivalents a temps complet, va registrar una variació intertrimestral del 0,9%, vuit dècimes superior a la registrada en el tercer trimestre.

En termes interanuals, l’ocupació va augmentar a un ritme del 2,0%, taxa dues dècimes superior a la del tercer trimestre, cosa que suposa un increment de 358 mil llocs de treball equivalents a temps complet en un any. La variació interanual del cost laboral unitari aquest trimestre se situa en el 2,2%.

En el conjunt de l’any 2019, el PIB registra un creixement del 2,0% en termes de volum. A preus corrents el PIB se situa en 1.244.757 milions d’euros, amb un augment del 3,5% respecte al 2018.

Motor exportador

La contribució de la demanda nacional al creixement interanual de l’1,8% del PIB del quart trimestre és d’1,2 punts en el quart trimestre, sis dècimes menys que en el tercer. D’altra banda, la demanda externa presenta una aportació de 0,6 punts, cinc dècimes superior a la del trimestre passat.

En el quart trimestre van ser les exportacions, amb un avenç trimestral de l’1,5%, les que van salvar el creixement de l’economia, ja que el consum de les llars es va mantenir pla (0,0%), el de les administracions públiques va conservar la mateixa taxa del període anterior (0,6%) i la inversió va caure el 2,5% (després d’haver crescut l’1,9% en el tercer).

Per sectors, en taxes trimestrals l’agricultura (-0,7%) i la construcció (-1,7%) van retrocedir, mentre que van avançar la indústria manufacturera (0,7%) i els serveis (0,9%)

Pronòstics

Segons les dades provisionals de l’INE, que no es ratificaran fins al 31 de març, el creixement del 2% de l’economia espanyola el 2019 es va quedar una dècima per sota de l’última previsió oficial del Govern del 2,1% (formulada a l’octubre) i es va situar en línia amb els pronòstics més recents del Fons Monetari Internacional (FMI), l’OCDE i el Banc d’Espanya (tots aquests havien apuntat el 2%) mentre que va millorar en una dècima la previsió de la Comissió Europea (de l’1,9%) i la resultant de l’últim plafó d’experts de Funcas (1,9%).

Notícies relacionades

Les dades provisionals de l’INE confirmen el camí de desacceleració de l’economia espanyola, que va tocar sostre el 2015, amb una taxa de creixement del 3,8%. Des d’aleshores, els percentatges han anat afluixant, i s’ha passar al 3% el 2016; al 2,9% el 2017 i al 2,4% el 2018. 

Una taxa de creixement de l’economia espanyola del 2% el 2019 es torna a ubicar per sobre de la zona euro que, segons les estimacions de l’FMI, es va poder situar en l’1,2% l’any passat.