estat del benestar

L'OCDE reclama retardar l'edat de jubilació a Espanya

L'organització entén que l'edat legal és «una mica baixa», a causa de l'envelliment de la població

zentauroepp42261692 pensiones pensionistas180316165922

zentauroepp42261692 pensiones pensionistas180316165922 / Miguel Tona

3
Es llegeix en minuts

L’OCDE ha advertit de la dificultat de mantenir l’edat de jubilació a Espanya en 65 anys, donat el ritme d’envelliment de la població, i ha insistit en la necessitat de vincular-la a l’esperança de vida per anar retardant l’edat real de jubilació de forma progressiva. De fet, a Espanya ja s’està retardant gradualment fins als 67 anys.  

L’economista en cap de pensions de l’OCDE, Hervé Boulhol, ha assenyalat que l’edat legal actual és una xifra «una mica baixa» per a un país que envelleix ràpid i ha afegit que pot no ser viable, per exemple, jubilar-se a aquesta edat d’aquí uns anys amb la pensió completa.

En la presentació a Madrid de l’informe biennal de pensions, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Boulhol ha recordat que malgrat que l’edat de jubilació anirà augmentant a Espanya en els pròxims anys, així com el període de cotització necessari, continuarà sent «substancialment més baixa» que la de països com Dinamarca (74), Estònia, Itàlia o Holanda (71).

Altres mecanismes

Boulhol ha recordat, a més, que després de la decisió de suspendre les mesures del 2013 –l’índex de revalorització de pensions (IRP) i el factor de sostenibilitat– Espanya ha de plantejar altres mecanismes que abordin la situació de les pensions «des de tots els seus elements» i «amb mesures a llarg termini».

Des de l’OCDE, que advoca per l’existència de mecanismes automàtics d’ajustaments, sí que reconeixen, no obstant, que vincular a llarg termini l’evolució de les pensions a un indicador inferior als preus pot resultar «injust».

Espanya, insisteixen, ha d’abordar el debat de vincular l’edat de jubilació a l’expectativa de vida i qualifiquen el factor de sostenibilitat com una bona eina per afrontar l’impacte de l’envelliment a les pensions.

Sense aquest factor, ha explicat el responsable de l’OCDE, la taxa de substitució, percentatge del salari que es percep a la pensió, pot augmentar deu punts, des del 80% actual al 90% amb el consegüent cost.

Per abordar aquesta situació, a més de retardar l’edat real de jubilació, l’OCDE també demana que es tingui en compte tota la vida laboral per al seu càlcul.

Taxa específica

Sobre l’opció d’elevar impostos o dissenyar una taxa específica per a les pensions, Boulhol ha assenyalat que pot ser una «solució passatgera» però que no arregla els problemes a llarg termini.

En posteriors declaracions als mitjans, el cap de la unitat de pensions privades de l’OCDE, Pablo Antolin, ha remarcat que l’edat efectiva de jubilació a Espanya és «baixa» en comparativa i que, tot i que elevar l’edat oficial pot contribuir a augmentar-la, també s’ha d’analitzar l’impacte dels mecanismes amb els quals es rebaixa a la pràctica.

Antolin ha insistit en els «problemes» que afronta el sistema espanyol de pensions i ha apressat a prendre mesures en tots els àmbits

Des de l’OCDE també insisteixen en la necessitat de prendre mesures per encaixar la situació de les anomenades «feines no convencionals» i els autònoms en el sistema de pensions.

En el primer cas, treballadors de plataformes digitals o a temps parcial, adverteixen de l’impacte d’aquest tipus de llocs de treball en el futur sistema de pensions; mentre que en el segon insten que cotitzin pels seus ingressos.

El Govern, subratllen, «ha de fer atractiu que contribueixin més per guanyar després més».

Plans de pensions

Quant al paper dels plans privats de pensions, l’OCDE reconeix que els beneficis fiscals a Espanya estan per sota de la mitjana, però no veu en aquest aspecte la clau per impulsar-los més.

Notícies relacionades

Des d’Inverco, l’associació d’Institucions d’Inversió Col·lectiva i Fons de Pensions i organitzador de l’esdeveniment, sí que han advocat per millorar les exempcions d’aquest tipus d’estalvi per complementar el sistema públic, així com per donar més informació sobre la pensió futura.

«Volem un marc fiscal estable i estimulant que promogui l’estalvi financer per a la jubilació», ha demanat el president d’Inverco, Ángel Martínez-Aldama.