RELACIONS LABORALS

Sánchez firma l'inici del diàleg social

El president subscriu a la Moncloa l'acord per a la pujada del salari mínim interprofessional

El Govern retarda la derogació de l'article que permet l'acomiadament per baixes mèdiques a l'espera d'«informes administratius» previs

firma-salario-minimo / periodico

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Abans de complir un mes de la formació del nou Govern, el president Pedro Sánchez ha aconseguit acompanyar la tradicional reunió amb els agents socials d’inici d’un nou mandat amb la firma d’un primer acord, el relatiu a la pujada del salari mínim interprofessional (SMI) fins als 950 euros

Davant de la presència de la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño; el vicepresident social, Pablo Iglesias, i la ministra de Treball, Yolanda Díaz –per part del Govern– i dels líders de la CEOE, Antonio Garamendi, de Cepyme; Gerardo Cuerva, de CCOO; Unai Sordo, i d’UGT, Pepe Álvarez, Pedro Sánchez ha estampat la seva firma en l’acord que representa el tret de sortida d’un ampli procés de diàleg social.

L’acord per a la pujada del SMI serà ratificat pel Consell de Ministres en la seva pròxima reunió, el dimarts 4 de febrer. No serà així la derogació pendent de l’article 52.d de l’Estatut dels Treballadors, que permet l’acomiadament objectiu per baixes mèdiques justificades. La ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha reiterat que aquesta és una qüestió de màxima urgència per a l’Executiu i que «té tota la maquinària treballada» per a la seva derogació. No obstant, ha admès que, tot i que qualsevol retard pot donar cabuda a nous acomiadaments per aquesta causa, la derogació del 52.d encara no pot ser aprovada pel Consell de Ministres del 4 de febrer, ja que «falta algun tipus d’informe de caràcter administratiu».

De moment, aquest mateix divendres està prevista una reunió al Ministeri de Treball per posar en marxa les taules relatives a la legislació laboral. El Govern parla de «derogar els aspectes més lesius» de la reforma laboral heretada del PP. Les patronals parlen de «millorar» la reforma laboral. I els representants sindicals utilitzen els termes ‘desmuntar’ i ‘derogar’ la reforma laboral del PP.

«Començarem pel més urgent», ha dit Díaz, i ha assenyalat els aspectes de reforma que tenen a veure amb la negociació col·lectiva i la subcontractació i, en definitiva amb «tornar a la negociació la seva pròpia veu». 

Notícies relacionades

Al febrer està previst impulsar l’obertura d’altres taules de negociació per a qüestions relacionades amb la formació professional, la indústria i les transicions energètica i digital.

Per a més endavant queden qüestions com les de revisió de les causes de l’acomiadament.