Xifres

Les claus dels comptes per al 2020

El projecte preveu un creixement menor de l'economia i més inversió

(I-D) El president del Parlament, Roger Torrent; y el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragon�s, durante la presentación de los Presupuestos de la Generalitat de 2020 en el Parlament de Catalunya, en Barcelona/Cataluña (España) a 29 de enero de 2020.

(I-D) El president del Parlament, Roger Torrent; y el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragon�s, durante la presentación de los Presupuestos de la Generalitat de 2020 en el Parlament de Catalunya, en Barcelona/Cataluña (España) a 29 de enero de 2020. / David Zorrakino (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Desacceleració 

El Govern preveu que el 2020 continuarà la desacceleració. El creixement previst serà de l’1,9%, davant el 2,2% de l’any passat. De tota manera, des de l’Executiu català estan convençuts que el creixement, tot i ser menor, és més equilibrat i resilient. Serà el sisè any consecutiu de creixement.

Equilibri

Els del 2020 seran els primers comptes que s’hauran de tancar obligatòriament en equilibri. Des que governava el tripartit que no es viu una cosa similar. En tot cas, el Govern està convençut que hauria de tenir un marge del 0,3% del PIB per generar dèficit i espera aconseguir almenys el 0,1%, cosa que serien uns 250 milions més.

Agenda 2030

Per primera es vincula el pressupost de la Generalitat a l’agenda 2030 amb els objectius de desenvolupament sostenible (ODS) de les Nacions Unides. Això suposa tenir en compte un model de creixement inclusiu. Segons el Govern, tres de cada quatre programes de la Generalitat estan alineats amb l’agenda 2030.

Inversió

Notícies relacionades

El nivell de despesa superarà els nivells del 2010, a l’inici de la crisi, però no la inversió, que superarà els 2.000 milions, però encara estarà molt allunyada dels nivells de més de 5.000 o 6.000 milions de fa 10 anys. En tot cas, en aquell temps el dèficit era de més de 9.000 milions i ara ha de ser zero.

Impostos

A més d’apujar el tram autonòmic de l’IRPF per a les rendes superiors als 90.000 euros i que també hagin de pagar més les herències, hi haurà noves taxes, com la que recau sobre les elèctriques, però exemptes les centrals hidràuliques, les solars, les eòliques, la biomassa, el biogàs, la cogeneració i l’autoconsum.