resultats del 2019

Goirigolzarri descarta deixar Bankia per l'arribada de Podem al Govern

El banquer nega «crispació» amb la formació de Pablo Iglesias i qualifica de «magnífica» la seva relació amb Calviño

Bankia va guanyar el 23% menys l'any passat pels tipus baixos i les provisions més elevades, però manté el dividend

zentauroepp52005281 madrid  28 01 2020  economia   el presidente de bankia  jos 200128113415

zentauroepp52005281 madrid 28 01 2020 economia el presidente de bankia jos 200128113415 / JOSE LUIS ROCA

4
Es llegeix en minuts
P. Allendesalazar

José Ignacio Goirigolzarri, president de Bankia des del seu rescat el 2012, estava advertint almenys des del 2015 que deixaria el càrrec si l’Estat apostava per convertir la seva entitat en un banc públic de manera permanent, com defensa Unides Podem des de fa anys. L’entrada d’aquest partit com a soci minoritari al Govern, malgrat això, no l’amoïna. «D’aquí un any em veig presentant els resultats. Depenc que els accionistes i el consell em continuïn donant la seva confiança, però, si és així, tinc un compromís absolut amb aquesta casa», ha sostingut aquest dimarts.

La formació de Pablo Iglesias portava en el seu programa electoral cessar Goirigolzarri i que una majoria de tres cinquenes parts del Congrés esculli un substitut «que sí que sigui capaç d’entendre el rol que ha d’exercir la banca pública en la millora del país». No obstant, l’àrea econòmica del Govern ha mantingut el pla de privatitzar l’entitat, com va avançar aquest diari. El banquer ha negat haver parlat amb l’Executiu respecte al seu càrrec, però sí que ha remarcat que té una «relació magnífica» amb l’anterior gabinet socialista, especialment amb la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño, de la qual ha lloat que hagi evitat les «ingerències» polítiques en el banc des que va assumir la cartera d’Economia el 2018.

L’executiu s’ha mostrat convençut que la relació amb el Govern continuarà sent positiva i ha rebutjat plantejar-se, en cas de no ser així, si seguiria els passos de Jordi Sevilla, que ha deixat la presidència de Red Eléctrica per les seves diferències amb la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera. També ha volgut llançar un missatge de cordialitat al nou soci dels socialistes en l’Executiu. «Sempre tenim unes relacions excel·lents amb tots els membres del Govern. Respecte a Unides Podem, no hem de suavitzar res. Si se suavitza, sembla que hi ha crispació, i no tenim cap tipus de preocupació», ha sostingut. Això sí, ha instat l’Executiu a ser «prudent» amb els canvis que vol introduir en la reforma laboral del PP. 

Resultat minvant

Com ve sent habitual, Goirigolzarri ha admès que no és bon moment perquè l’Estat continuï venent Bankia, de la qual encara posseeix el 61,8%, ja que el sector bancari passa el seu pitjor moment en borsa dels últims 30 anys. Així mateix, ha reiterat que «ni a sota, ni a sobre ni al calaix de la taula» hi ha la possibilitat de fusionar-se, malgrat els rumors que periòdicament vinculen el seu banc amb entitats com el BBVA, CaixaBank i el Sabadell, i les recents declaracions del president d’aquesta última, Josep Oliú, que va deixar la porta oberta a protagonitzar alguna operació.

Bankia va guanyar 541 milions d’euros l’any passat, un 23% menys que el 2018 i per sota dels més de 600 milions que esperaven els analistes. El descens es deu a l’efecte dels tipus negatius del Banc Central Europeu (BCE), que van reduir els ingressos bàsics obtinguts per l’aportació del crèdit i els dipòsits (1,3% menys, fins als 2.023 milions) i els aconseguits per les operacions amb carteres de deute (298 milions, el 27,4% menys), així com per un augment extraordinari de les dotacions per cobrir les pèrdues ocasionades per la venda de carteres d’actius tòxics (crèdits i immobles adjudicats) a un preu inferior al que estava cobert per les provisions (673 milions, un 16,6 més).

Compromís intacte

Malgrat això, el banc ha anunciat que pagarà als accionistes un dividend igual al de l’any passat (11,576 cèntims per acció). Això implica que el percentatge del benefici que es dedicarà a retribuir als propietaris augmentarà al 65%, fins als 355 milions d’euros. L’Estat té un 61,8% de Bankia a través de la seva matriu, BFA, amb la qual cosa rebrà 220 milions. Amb això, l’entitat ja haurà tornat 3.303 milions dels 24.069 milions públics injectats.

Notícies relacionades

Malgrat els dubtes que suscita en alguns analistes per l’evolució del benefici, Goirigolzarri ha ratificat l’objectiu del banc de pagar 2.500 milions als seus accionistes entre el 2018 i el 2020. Per aconseguir-ho, el conseller delegat, José Sevilla, ha estimat que haurà d’augmentar el capital fins al 14% durant el present exercici, amb l’objectiu de pagar als propietaris l’excés per sobre del 12%. Durant l’any passat va pujar del 12,39% al 13,02%, però Sevilla ha estimat que aquest any podria augmentar encara més ràpid, ja que preveu una millora del resultat.

A més, compta amb l’aportació de solvència addicional que li donaria que el BCE li deixés estimar les necessitats de capital de les seves hipoteques de manera autònoma, tot i que també hi pot haver un impacte negatiu per la sentència de l’índex hipotecari IRPH que ha d’emetre el Tribunal de Justícia de la Unió Europea. Goirigolzarri ha estimat que aquestes incògnites s’aclariran en la primera part de l’any i que a partir de llavors serà el moment de prendre decisions.

Temes:

Bankia