mercat immobiliari

La hipoteques van continuar baixant al novembre

Els crèdits constituïts van descendir el 0,5% respecte a l'any anterior i moderen la desacceleració

zentauroepp47551613 economia  campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

zentauroepp47551613 economia campa a hipotecas hipoteca bankia190416131218

2
Es llegeix en minuts
Max Jiménez Botías

El nombre d’hipoteques constituïdes sobre vivendes inscrites en els registres de la propietat es va situar en 29.146 el mes de novembre passat, xifra un 0,5% inferior a la del mateix mes del 2018 i la més baixa en un mes de novembre des del 2017, segons ha informat aquest dilluns l’Institut Nacional d’Estadística (INE), que recorda que les dades procedeixen d’escriptures públiques realitzades anteriorment.

Amb el descens interanual que va experimentar en el penúltim mes de l’any passat, la firma d’hipoteques sobre vivendes encadena quatre mesos consecutius de retrocessos, tot i que l’últim ha sigut el més moderat, i contrasta especialment amb els que es van registrats l’agost i el setembre, quan el nombre de vivendes hipotecades es va desplomar més d’un 30% a causa de l’entrada en vigor el juny de la llei de crèdit immobiliari.

La caiguda reflectida el mes de novembre és la més suau dels últims quatre mesos en què l’activitat s’ha mantingut a la baixa. El mes d’octubre passat les hipoteques van caure un 2,1% i al setembre ho van fer un 31,6%, cosa que va suposar la pitjor dada dels últims cinc anys en el nombre d’hipoteques concedides. «Clarament, els efectes de l’entrada en vigor de la nova llei hipotecària es van deixar veure durant els mesos d’agost i setembre i, tot i que encara els arrosseguem, les dades del mes de novembre deixen veure que l’activitat al mercat immobiliari està tornant a la normalitat», ha explicat Ismael Kardoudi, director d’Estudis i Formació de Fotocasa.

Baixa l’import mitjà

D’acord amb les dades difoses per l’INE, l’import mitjà de les hipoteques sobre vivendes va baixar un 0,9% respecte al novembre del 2018, fins als 129.753 euros, mentre que el capital prestat va retrocedir un 1,4% en taxa interanual, fins als 3.781 milions d’euros. En termes mensuals (novembre del 2019 sobre l’octubre del mateix any), el nombre d’hipoteques sobre vivendes va disminuir un 1,8%. Per la seva banda, el capital prestat per a aquesta mena d’hipoteques va retrocedir un 1,4% el mes, el seu descens més gran en un mes de novembre des del 2015.

Les comunitats amb més nombre d’hipoteques constituïdes sobre vivendes al novembre van ser Andalusia (5.800), Madrid (5.501), Catalunya (4.596) i la Comunitat Valenciana (3.614). Nou regions van presentar al novembre taxes negatives en el nombre d’hipoteques sobre vivendes. Els descensos més grans es van donar a les Balears (16,6%), Catalunya (15,9%) i Astúries (14,8%). Entre els ascensos, destaquen Extremadura (50,3%), Múrcia (28,6%) i Cantàbria (21,7%).

Notícies relacionades

Segons Fotocasa, «estem assistint a la moderació del creixement del mercat immobiliari que ja esperàvem per al 2019. El que cal veure és si aquest procés serà més o menys intens per l’evolució de la macroeconomia, el context internacional, l’actual situació política a Espanya i els últims canvis legislatius. No obstant, creiem que són necessàries noves polítiques que ajudin i beneficiïn a aquesta normalització del sector. És urgent que el nou Govern aposti pel maó i per donar estabilitat amb noves polítiques de vivenda que donin seguretat al ciutadà», ha plantejat Kardoudi.

Canvi de condicions

Quant a les hipoteques amb canvis registrals, aquestes van sumar 4.351 al novembre, un 31,9% menys que el mateix mes del 2018. Al novembre es van produir 3.253 novacions (o modificacions produïdes amb la mateixa finalitat financera), amb un descens interanual del 35%. El nombre d’operacions que van canviar d’entitat (subrogacions al creditor) va baixar un 25,3%, mentre que el nombre d’hipoteques en les quals va canviar el titular del bé hipotecat (subrogacions al deutor) va caure un 7,2%.