Empresa semipública
Jordi Sevilla dimiteix com a president de Red Eléctrica per les seves diferències amb Ribera
La renúncia de l'exministre del PSOE per «raons personals» s'analitzarà aquest dimarts en el consell
zentauroepp42453929 economia jordi sevilla180309132758 /
Tot just un any i mig després d’accedir al càrrec i més de dos anys abans que vencés el seu mandat, Jordi Sevilla ha presentat aquest dilluns la seva dimissió com a president de Red Eléctrica per les seves contínues desavinences amb la vicepresidenta de Transició Ecològica, Teresa Ribera. El xoc és inusual, ja que el Govern de torn és el que escull el màxim mandatari de la companyia semipública que gestiona les línies d’alta tensió espanyoles i de la qual l’Estat té el 20% del capital. El consell d’administració es reunirà aquest dimarts a les 10.30 h amb la renúncia com a únic punt de l’ordre del dia.
Com ha avançat ‘El País’ i ha pogut confirmar EL PERIÓDICO, l’exministre socialista va prendre la decisió aquest diumenge després de valorar la seva falta d’entesa amb Ribera. Fonts pròximes al consell de l’energètica han assegurat que Sevilla ja ha comunicat als altres consellers les seves «raons personals» per deixar el càrrec. Al sector, la seva mala relació era un secret de domini públic i, fins i tot, s’especula que ha empitjorat fins al punt que Sevilla pugui haver avançat la seva sortida, que s’hauria volgut anunciar d’aquí unes setmanes amb un substitut ja decidit.
El polític socialista, segons ha apuntat ‘El País’, considerava que Transició Ecològica mirava d’interferir permanentment en la gestió de la companyia i no la tractava com una firma privada més. Davant això, el ministeri ha assegurat que Red Eléctrica «és una empresa anònima, que cotitza a l’Ibex i que la vicepresidenta respecta escrupolosament l’autonomia de la companyia i les decisions personals dels treballadors de l’empresa, i, per descomptat, del seu president».
Empresa particular
El cert és que Red Eléctrica és una empresa singular. Malgrat tenir una majoria d’accionistes privats, l’Estat és el màxim propietari (té el 20% del capital i, per llei, no pot baixar del 10%). A més, una limitació legal fa que cap altre inversor en pugui tenir més del 3% de les accions, o de l’1% en cas de ser una empresa energètica. Amb cada canvi de Govern se sol rellevar el president. Des del 2004, el lloc l’han ocupat un exministre socialista, Luis Atienza, un exsecretari d’Estat del PP, José Folgado, i un altre exministre socialista, el mateix Sevilla.
La convivència entre aquest i Ribera durant l’últim any i mig ha viscut diversos moments de tensió. La rebaixa de la retribució de la companyia impulsada per la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sigut dels més rellevants. Al Ministeri no van agradar les dures crítiques que Sevilla va fer contra la proposta del regulador, mentre que a Red Eléctrica es va considerar que Transició Ecològica hauria pogut fer-hi més per condicionar els termes del debat i de les discussions.
La qüestió de fons és conceptual: la companyia no es vol limitar a ser un operador del sistema de transport (TSO, per les seves sigles en anglès) de l’electricitat. Per això, ha impulsat operacions com la compra d’Hispasat per 933 milions (operació iniciada per Folgado però culminada per Sevilla) i l’adquisició a una firma colombiana de la brasilera Argo Energía, mentre paral·lelament aprovava el primer ajustament de plantilla de la seva història per poder complir el seu ambiciós pla estratègic. Per al Ministeri, el problema és que l’empresa pugui carregar de costos extres el sistema elèctric regulat d’Espanya per finançar les seves activitats paral·leles.
Sense indemnització
Sevilla no cobrarà indemnització, ja que ja hi va renunciar quan va prendre el càrrec a l’estiu del 2018. En cas de no haver-ho fet, aquesta compensació hauria sigut d’un any de sou. Actualment percep uns 546.000 euros bruts per exercici. Fonts del consell d’administració recorden que el seu antecessor en el càrrec, Folgado, sí que va cobrar la indemnització prevista.
Notícies relacionadesA l’exministre el substituirà temporalment Carmen Gómez de Barreda, consellera independent coordinadora. La presidència no és executiva, i el dia a dia de la firma està en mans del conseller delegat, Roberto García Merino, per la qual cosa no s’hauria de veure afectat per la renúncia del president.
Militant del PSOE, Sevilla (València, 1956) va ser ministre d’Administracions Públiques entre el 2004 i el 2007, durant el Govern de José Luís Rodríguez Zapatero, i va ser nomenat president de Red Eléctrica a finals de juliol del 2018 amb l’arribada de Pedro Sánchez a la Moncloa. Abans, havia col·laborat estretament amb l’avui president durant la seva etapa de líder de l’oposició.
- Carme Coma: "He sentit por, vergonya i fàstic durant aquests cinc anys"
- Les emocions i la parella La moda de ligar en el 'super' abre un debate sobre cómo iniciar una relación sentimental
- EL LÍMIT SALARIAL DE PRIMERA DIVISIÓ El Barça millora, però no n’hi ha prou
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- ESPAI Isaacman: "Des d’aquí la Terra es veu com un món perfecte"
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Accident mortal Els Mossos ratifiquen que la maquinista de Montcada va donar positiu en drogues, però matisen que els resultats no són concloents
- Festa Major Arriben les festes de Santa Tecla a Tarragona: Què no et pots perdre?
- Educació Quasi la meitat d'alumnes d'FP sense plaça no tenen els requisits
- Tema de diumenge ¿Com està el cotxe elèctric?